Splošni pogoji spletne knjigarne

SPLETNA KNJIGARNA ZALOŽBE ZRC - SPLOŠNI POGOJI POSLOVANJA

Splošni pogoji poslovanja spletne knjigarne Založbe ZRC so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1), Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 27. aprila 2016 o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1).

Naročilo zavezuje spletno knjigarno Založbe ZRC in kupca ter ima značaj pogodbe. Naročilo skupaj z računom se hrani v prostorih založbe. Založba ZRC v sistemu elektronskega trgovanja ne odgovarja za morebitno izgubo, ki jo povzroči prekinitev, sprememba, odstranitev ali nedostopnost storitev elektronskega trgovanja.

Spletno prodajo izvaja ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000  Ljubljana, davčna št.: SI38048183, matična št.: 5105498000.

DEFINICIJA SPETNE KNJIGARNE ZALOŽBE ZRC

Pogodba se sklepa med kupcem in podjetjem:

Znanstvenoraziskovalni center
Slovenske akademije znanosti in umetnosti
Novi trg 2, Ljubljana
Matična številka: 5105498000
ID za DDV: SI38048183
TRR: SI56 0110 0603 0347 346
Banka Slovenije, Ljubljana
IBAN: SI56 01100-6030347346
SWIFT: BSLJSI2X

Splošni pogoji poslovanja določajo delovanje spletne knjigarne Založbe ZRC, pravice in obveznosti kupca in spletne knjigarne ter urejajo poslovni odnos med Založbo ZRC in kupcem. Kupca zavezujejo splošni pogoji, ki so veljavni v trenutku spletnega nakupa.

Spletna knjigarna Založbe ZRC se zavezuje, da bo kupcu zagotovila naslednje informacije:

 • kontaktne podatke za učinkovito komunikacijo in reševanje reklamacij (telefon, e-pošta),
 • informacije o bistvenih značilnostih izdelkov oz. storitev iz ponudbe spletne trgovine,
 • cene artiklov z DDV in strošek dostave posameznega nakupa z DDV,
 • načine plačila in dostav,
 • dostopnost artiklov v razumnem roku,
 • podatke o časovni veljavnosti ponudbe iz spletne trgovine,
 • informacije o možnosti odstopa od pogodbe in vračila izdelkov.

1. Cene

Cene v spletni trgovini so navedene v evrih (EUR) in vsebujejo DDV. Stroški dostave niso vključeni v ceno knjige. Cene in ostale ugodnosti (popusti ipd.) veljajo v trenutku oddaje naročila in veljajo do njihove vsakokratne spremembe. Velja originalni račun, ki ga kupec prejme ob plačilu oz. dostavi (v PDF oz. XML obliki ali pa tiskani različici) v povezavi s splošnimi pogoji, objavljenimi na tej strani, in potrjenimi ob oddaji naročila.

Zaradi narave poslovanja prek spleta se ponudba spletne knjigarne ažurira in spreminja skladno s potrebami.

 

2. Stroški pošiljanja

Stroški pošiljanja v Slovenijo:

Izvajalec dostave pošiljk na območju Slovenije je Pošta Slovenije. Stroški poštnine znašajo 3,40 €. Za naročila v vrednosti 90 € in več se poštnina ne zaračunava. Pri izbiri plačila po povzetju Pošta Slovenije zaračuna provizijo za nakazilo, ki znaša 1,05 EUR (do vrednosti 98,00 EUR), in 1,07 % (od vrednosti 98,00 EUR do 501,00 EUR).

Stroški pošiljanja v tujino:

 • Države EU in ostala Evropa: 15 €
 • Ostali svet: 25 €

3. Načini plačila

3.1. Z gotovino ob prevzemu pošiljke (plačilo po povzetju)

Naročene publikacije kupci plačajo dostavljavcu Pošte Slovenije ob prevzemu. Pošta Slovenije za posredovanje plačila (obrazec UPN) kupcu dodatno zaračuna 1,05 EUR provizije za znesek do 98,00 EUR. Ta način lahko izberejo samo kupci, ki imajo naslov dostave v Sloveniji.

3.2. Po predračunu

Po oddaji naročila kupci na svoj e-naslov prejmejo predračun. Založba ZRC naročilo odda v obdelavo po prejemu plačila na TRR ali po prejemu dokazila o plačilu.

3.3 Plačilne kartice, elektronska plačila

Spletna knjigarna omogoča elektronsko plačilo in plačilo s kreditno kartico prek plačilnega sistema Paypal.

Dokler kupnina ni plačana v celoti, blago ostaja last ZRC SAZU.

4. Postopek nakupa in sklenitev prodajne pogodbe

Kupci nakup v spletni knjigarni Založbe ZRC opravite kot registriran uporabnik ali kot gost. Registriran uporabnik bo lahko sledil svojim preteklim naročilom in spremljal status naročila.

Naročilo oddate s pritiskom na gumb »Zaključi nakup« in ko dobite potrdilo, da je bilo vaše naročilo uspešno oddano (obvestilo dobite tudi po e-pošti).

Šteje se, da je kupoprodajna pogodba sklenjena v trenutku, ko Založba ZRC kupcu po e-pošti potrdi naročilo.

Ti splošni pogoji štejejo za pogodbene pogoje v smislu Zakona o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/04-UPB2 in naslednji; ZVPot) in so del vsakokratne prodajne pogodbe. Naročilo/pogodba se sklepa v slovenskem jeziku ali angleškem jeziku (če kupec izpolni naročilo v angleškem jeziku). Sklenjena pogodba je shranjena na strežnikih ZRC SAZU. Dostop do pogodbe/naročila je za registriranega uporabnika možen v njegovem uporabniškem profilu. Prošnjo za vpogled v pogodbo/naročilo lahko naslovite na e-poštni naslov: narocanje@zrc-sazu.si ali pa pa na telefonski številki 01/4706-465.

5. Rok dobave in prevzem

Spletna knjigarna Založba ZRC SAZU bo naročeno blago odposlala praviloma v 48 urah od prejema naročila. Navedeni rok začne teči pri prejemu naročila do 12. ure še isti dan, sicer pa prvi delovni dan po prejemu naročila.>

Rok dobave naročenih publikacij je praviloma 3 delovne dni za dostavne naslove v Sloveniji oz. v skladu s pogoji in zmožnostmi Pošte Slovenije.

Pridržujemo si pravico, da izjemoma (delno) odstopimo od izvedbe naročila v primerih, ko poide zaloga naročene publikacije (redko se lahko zgodi, da je zaloga pošla in stanje na spletni strani še ni bilo ažurirano) ali če ugotovimo povečano plačilno tveganje kupca. V takih in podobnih primerih vas bomo o morebitnem odstopu od pogodbe z naše strani takoj obvestili po e-pošti ali telefonu. Za dobavo v tujino veljajo roki Pošte Slovenije.

6. Varnost kupca in varstvo osebnih podatkov

S klikom na gumb »Zaključi naročilo« potrjujete, da ste seznanjeni, da bo ZRC SAZU kot upravljavec vaših osebnih podatkov zagotovil varstvo vaših osebnih podatkov v skladu z Uredbo (EU) 2016/679 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 24. 7. 2016, Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 94/07– uradno prečiščeno besedilo) in morebitno drugo nacionalno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov.

S klikom na gumb »Zaključi naročilo« prav tako dovoljujete, da ZRC SAZU obdeluje vaše osebne podatke (ime, priimek, polni naslov (kupca in naslov za dostavo), telefonska številka, elektronski naslov, ID za DDV (za pravne osebe)) za namen sklenitve oziroma izpolnitve pogodbe. Kupec se mora zavedati, da je dolžan spletni knjigarni Založbe ZRC posredovati svoje resnične osebne podatke v pravilni obliki. Kupec s sprejetjem teh pogojev potrjuje, da so osebni podatki, ki jih je navedel, pravilni.

ZRC SAZU si dovoljuje pošiljati obvestila o novostih, prodajnih akcijah in prireditvah vsem, ki opravijo nakup. Odjava od prejemanja obvestil je možna takoj po potrditvi naročila oz. ob vsakokratnem prejemu obvestila (za ta namen se uporablja MailChimp).

Kadarkoli lahko zahtevate, da ZRC SAZU v roku 30 dni trajno (v primeru neposrednega trženja) ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za zgoraj navedene namene ter vas o tem v nadaljnjih 5 dneh pisno obvesti. Svojo zahtevo lahko kadarkoli posredujete ZRC SAZU po telefonu št. 01/4706-465, preko elektronske pošte narocanje@zrc-sazu.si ali pisno na naslov ZRC SAZU, Založba ZRC, Novi trg 2, 1000 Ljubljana.

Prav tako lahko kadarkoli zahtevate dostop do svojih osebnih podatkov (seznanitev), njihovo dopolnitev, popravo, izbris ali omejitev obdelave, imate pa tudi pravico do prenosljivosti podatkov in pravico do ugovora. Če menite, da je pri obdelavi osebnih podatkov prišlo do kršitve zakonodaje se lahko pritožite Informacijskemu pooblaščencu kot nadzornemu organu (gp.ip-rs.si). To zahtevo lahko vložite ustno na zapisnik v Založbi ZRC, pisno, preko elektronske pošte ali na drug dokumentiran način.

Roki hrambe osebnih podatkov:

 1. podatki kupcev se hranijo, dokler to zahtevajo računovodski standardi, zakon, ki ureja davek na dodano vrednost, oziroma drugi davčni predpisi (običajno 10 let);

 2. podatki strank, ki ne opravijo nakupa knjig, ampak se prijavijo samo na prejemanje novic, se hranijo, dokler se stranka od prejemanja obvestil ne odjavi.

Za točnost osebnih podatkov, ki jih posredujete pri naročilu, ZRC SAZU ne odgovarja.

Pri plačilu s plačilnimi karticami in elektronskih plačilih osebne podatke, ki jih kupec vnese v spletno aplikacijo, obdeluje Uprava RS za javna plačila (UJP). Za dodatne informacije glede zbiranja in obdelave osebnih podatkov ter uveljavljanje pravic iz ZVOP-1 se zato kupci obrnejo na UJP.

ZRC SAZU zagotavlja, da se podatki, zbrani na tej podlagi, uporabljajo samo za zgoraj navedene namene in jih ni mogoče prenesti na druge tretje osebe, kot so opredeljene v tem soglasju, brez pisnega soglasja izdajatelja tega soglasja. ZRC SAZU uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov ter plačil.

E-pošta kontaktne osebe za varstvo osebnih podatkov na ZRC SAZU: DPO@zrc-sazu.si.

Spletna stran zbira različne podatke v odvisnosti od vaše vloge kupca pri nakupu (fizična oseba ali pravna oseba).

Pri nakupu v spletni trgovini kot fizična oseba kot gost:

 • ime,
 • priimek,
 • naslov (ulica s hišno številko, poštna številka, kraj, država),
 • telefonska številka,
 • e-poštni naslov,
 • davčna številka in
 • podatke o trenutnem nakupu.

Pri nakupu v spletni trgovini kot pravna oseba kot gost:<

 • ime kontaktne osebe,
 • priimek kontaktne osebe,
 • podjetje,
 • naslov (ulica s hišno številko, poštna številka, kraj, država),
 • telefonska številka,
 • e-poštni naslov,
 • ID za DDV in
 • podatke o trenutnem nakupu.

V kolikor ste se na spletni strani registrirali (ustvarili svoj račun), spletna stran dodatno zbira še:

 • geslo in
 • podatke o preteklih naročilih in nakupih

Vsi ostali neosebni spletni podatki, ki jih spletna stran zbira, so opisani na povezavi https://www.zrc-sazu.si/sl/strani/piskotki.

7. Pravica do odstopa od nakupa

7.1. za potrošnike:

Kupec, ki je potrošnik po ZVPot, ima pravico, da v 14 dneh od prevzema knjige odstopi od pogodbe, ne da bi mu bilo potrebno navesti razlog za svojo odločitev. 14-dnevni rok prične teči od dneva, ko potrošnik sprejme blago. Kupec od pogodbe odstopi tako, da sporočilo o odstopu pošlje na kontaktni naslov Založbe ZRC: narocanje@zrc-sazu.si.

Če je kupec blago že prejel in od pogodbe odstopi, mora blago Založbi ZRC vrniti v 14 dneh od sporočila, da od nakupa odstopa. Prejeto blago mora kupec vrniti nepoškodovano in v nespremenjeni količini na naslov ZRC SAZU, Založba ZRC, Novi trg 2, 1000 Ljubljana. Edini strošek, ki bremeni kupca v zvezi z odstopom od pogodbe, je neposreden strošek vračila blaga.

Za vrnjene izdelke Založba ZRC kupcu takoj ko je mogoče, najkasneje pa v 30 dneh od prejema sporočila o odstopu od pogodbe, vrne vsa opravljena plačila, in sicer se kupnina vrne na njegov TRR.

7.2 za pravne osebe:

Kupci, ki so pravne osebe, lahko od pogodbe odstopijo po določbah zakona, ki ureja obligacijska razmerja.

8. Odgovornost

Založba ZRC se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti točnost in pravilnost podatkov, ki so objavljeni v njeni spletni knjigarni. Od trenutka, ko Založba ZRC odda pošiljko z naročenimi izdelki na pošto, ne odgovarja za primere, ko pride do fizičnih poškodb, uničenja ali izgube pošiljke, kakor tudi ne, če pride do manka vsebine v pošiljki ali če pošiljka kaže znake odprtja ali večjih poškodb. V navedenih primerih mora uporabnik (kupec) sprožiti postopek reklamacije pri Pošti Slovenije. To stori tako, da kupec pošiljko prinese na najbližjo pošto v enakem stanju, kot ga je prejel, ne da bi karkoli dodal ali odstranil, ter izpolni reklamacijski zapisnik.

9. Pritožbe, spori in uporaba prava

Založba ZRC spoštuje veljavne predpise s področja varstva potrošnikov, varstva osebnih podatkov in poslovanja na trgu. Uporabnik (kupec) se lahko v primeru težav obrne na tel. št. Založbe ZRC: 01/4706-465, pritožbo pa lahko odda tudi na e-poštni naslov: narocanje@zrc-sazu.si. Založba ZRC si bo po svojih močeh prizadevala morebitne spore rešiti sporazumno in v najkrajšem možnem času. Postopek obravnave težave oziroma pritožbe je zaupen. Založba ZRC se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniških sporov nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in potrebnim časom ter stroški, ki nastanejo zaradi reševanja spora, kar je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato si Založba ZRC prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno. Če do sporazumne rešitve ne bi prišlo, je za reševanje vseh sporov pristojno stvarno sodišče v Ljubljani po slovenskem pravu.

Založba ZRC ne priznava nobenega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje sporov, ki jih lahko potrošniki sprožijo v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov (ZIRPS). To pomeni, da se morebitni spori rešujejo pred pristojnim sodiščem. Založba ZRC kot ponudnik, ki se ukvarja s spletno prodajo, v skladu s četrtim odstavkom 32. člena ZIRPS objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov. Povezava je dostopna tukaj.

10. Spremembe splošnih pogojev

Založba ZRC si pridržuje pravico, da v vsakem trenutku in brez posebnega obvestila, spremeni te splošne pogoje poslovanja. Spremembe začnejo veljati in se uporabljati z dnem objave na spletni strani Založbe ZRC, razen za naročila, ki so bila potrjena pred spremembo (ta se opravijo po prejšnjih splošnih pogojih poslovanja).

Želimo vam prijetno nakupovanje.