
Küchenkultur im Frühen Mittelalter
Vsebina je tisti pomembni del življenja, ki je zapustil najbolj množične arheološke ostanke: ognjišča in kuhinjsko lončenino. Če poznamo kuhinjske postopke, razumemo rezultat njihovega delovanja. Knjiga gradi model zgodnjesrednjeveške kuhinjske kulture z analizo jezikovnih in etnoloških virov, jih sooča z arheološkimi viri in preizkuša z arheologijo poskusov. Ker so izhodišče slovanski jeziki, oblikuje podobo kuhinje prvenstveno pri Starih Slovanih. Rezultat je priročniški nabor postopkovnih povezav in predmetnih sestavov, ki dajejo razlage posameznih arheoloških sestavin kuhinjske kulture. Sestavljati jih je mogoče v pojasnila arheološkim najdbam in predstavljen je en tak vzorčni primer.
Uvod
1. Izhodišča raziskave
2. Prehrana na Slovenskem od novega do srednjega veka
3. Skupne sestavine kuhinjske kulture slovanskih ozemelj. »Ljudska kuhinja« in etimologije
4. Arheologija poskusov
5. Živila
6. Postopki in povezave
7. Druge sestavine kuhinjske kulture
8. Sklep
9. Literatura
10. Dodatek: Kuhanje v glinenih loncih na Dolenjskem pred drugo svetovno vojno (Helena GORJUP)
Ledinek Lozej, Špela (2009): Andrej Pleterski, Kuhinjska kultura v zgodnjem srednjem veku (s prispevkom Helene Gorjup), Traditiones 38/1, 329−332.
Založnik
Založba ZRCIzdajatelj
Inštitut za arheologijoISBN
978-961-254-073-9Specifikacija
trda vezava • 20x27 cm • 164 strani • 94 barvnih fotografij in 25 črno-belih risb, fotografij in tabelCena
15,00 EUR (redna) | |
11,00 EUR (klubska) |