Leov zapis

Izid zadnje knjige trilogije Joškovih otrok
Datum objave: 24. januar 2022

Se spomnite Lea Kofflerja? Tistega malo starejšega fanta z Dunaja, ki je bil menahel, vodja odseka skupine judovskih otrok na Lesnem Brdu pri Horjulu, in se je Sonja Borus vanj kar malo zagledala? Ne, ni šlo za običajno najstniško romanco, dogajalo se je v letu 1942 in oba sta bila člana skupine t. i. Joškovih otrok, ki si je v lovskem dvorcu na ozemlju današnje Slovenije našla začasno zatočišče. Njihov končni cilj je bila Palestina in tja je večina tudi prispela, trije pa so o begu čez dobršen del (jugovzhodne) Evrope in o skrivanju pred fašističnimi ter nato nacističnimi oblastmi napisali svoja pričanja, ki so izšla v knjižni obliki. V slovenskem prevodu smo najprej dobili Joškove otroke (avtor: Joško Indig), nato Sonjin dnevnik (avtorica: Sonja Borus alias Šošana Harari), te dni pa je pri Založbi ZRC kot zadnji v trilogiji izšel še Leov zapis, ki ga je na papir spravil Leo Koffler. Vsa tri dela, ki so bila izvorno zapisana v nemškem jeziku, je prevedel dr. Jaša Drnovšek.

Več o knjigi si lahko preberete na ZRCalniku na povezavi https://zrcalnik.zrc-sazu.si/leov-zapis-zakljucuje-trilogijo-joskovih-otrok/

Obenem pa naj vas v torek, 25. januarja 2022, ob 18.00 povabimo v Atrij ZRC, kjer bo v počastitev dneva spomina na žrtve holokavsta potekala krajša slovesnost. Po uvodnih nagovorih bo sledilo odprtje razstave iz Jad Vašema z naslovom Šoa - Kako je lahko človek kaj takega dopustil, ki bo v Atriju ZRC na Novem trgu 2 na ogled do 10. februarja 2022.