Osnovni podatki
Datum objave:
15. februar 2019
Opis

Založba ZRC bo aprila letos izdala knjigo z naslovom Videni izpod peresa dr. Dan Podjeda. Ob branju bodo nekateri prelepili kamere na prenosnih računalnikih in morda (za vedno) izključili mobilnike, medtem ko bodo drugi tuhtali, kako bi svojo podobo še bolj manično širili po družbenih omrežjih. Drži, da v sodobnem svetu sploh ne obstajamo, če nismo videni?

"Zaradi potrebe po opazovanju in razkazovanju, namreč lastne in vaše, v knjigi razgalim tudi sebe. Tega ne storim le zato, da bi bil vidnejši ali opaznejši, temveč predvsem zaradi želje po raziskovanju. V besedilu razkrijem marsikaj, česar doslej niso vedeli, slišali ali videli moji prijatelji, znanci in sorodniki, pri čemer skušam podoživeti in spoznati lastne občutke, ko me drugi uzrejo v prej neznani podobi. Zato imam še posebej tremo, hkrati pa ob vsakem zapisanem (in, up...am, prebranem) razkritju čutim prijetno mravljinčenje v želodcu. Strah in sram se prepletata z vznemirjenjem, voajerizem se meša z ekshibicionizmom, želja po razkritju skrivnosti in zasebnosti pa trči ob težnjo, da obdržim intimo zase," piše v predgovoru knjige Videni dr. Dan Podjed, antropolog z Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU.

Knjiga Videni, nekaj med vodnikom za varno blodenje po spletu in katalogom deviacij človeške duševnosti, bo izšla 1. aprila 2019.

Knjigo lahko v prednaročilu po ceni 15 € naročite do 29. marca 2019, in sicer na povezavi http://narocila.zrc-sazu.si/. Ali pa nas kontaktirate na e-naslov narocanje@zrc-sazu.si ali po telefonu na 01/4706-465.

Knjiga ima tudi svoj FB profil. Oglejte si ga.

.

Praznovanje sv. Miklavža na sliki nizozemskega slikarja Jana Steena (1626–1679)

Razstava

2. 12. 2019 ob 8:00 • Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova ulica 2, Ljubljana

Več >>

Vidiš, tukaj boš pa zdaj ti doma – knjiga, ki predstavi zgodbe moških za vrati zapora

Gostujoča prireditev

9. 12. 2019 ob 17:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Več >>

Kakovostne objave mladih doktoric in doktorjev / Vabilo na okroglo mizo

10. 12. 2019 ob 12:30 • Mala dvorana, Novi trg 4, / II. nadstropje, Ljubljana

Več >>

Dan bronaste dobe 2019

11. 12. 2019 ob 8:30 • dvorana Zemljepisnega muzeja (Gosposka 16, Ljubljana)

Več >>