Osnovni podatki
Datum objave:
15. februar 2019
Opis

Založba ZRC bo aprila letos izdala knjigo z naslovom Videni izpod peresa dr. Dan Podjeda. Ob branju bodo nekateri prelepili kamere na prenosnih računalnikih in morda (za vedno) izključili mobilnike, medtem ko bodo drugi tuhtali, kako bi svojo podobo še bolj manično širili po družbenih omrežjih. Drži, da v sodobnem svetu sploh ne obstajamo, če nismo videni?

"Zaradi potrebe po opazovanju in razkazovanju, namreč lastne in vaše, v knjigi razgalim tudi sebe. Tega ne storim le zato, da bi bil vidnejši ali opaznejši, temveč predvsem zaradi želje po raziskovanju. V besedilu razkrijem marsikaj, česar doslej niso vedeli, slišali ali videli moji prijatelji, znanci in sorodniki, pri čemer skušam podoživeti in spoznati lastne občutke, ko me drugi uzrejo v prej neznani podobi. Zato imam še posebej tremo, hkrati pa ob vsakem zapisanem (in, up...am, prebranem) razkritju čutim prijetno mravljinčenje v želodcu. Strah in sram se prepletata z vznemirjenjem, voajerizem se meša z ekshibicionizmom, želja po razkritju skrivnosti in zasebnosti pa trči ob težnjo, da obdržim intimo zase," piše v predgovoru knjige Videni dr. Dan Podjed, antropolog z Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU.

Knjiga Videni, nekaj med vodnikom za varno blodenje po spletu in katalogom deviacij človeške duševnosti, bo izšla 1. aprila 2019.

Knjigo lahko v prednaročilu po ceni 15 € naročite do 29. marca 2019, in sicer na povezavi http://narocila.zrc-sazu.si/. Ali pa nas kontaktirate na e-naslov narocanje@zrc-sazu.si ali po telefonu na 01/4706-465.

Knjiga ima tudi svoj FB profil. Oglejte si ga.

.

Izkopavanje naselbine Burgbichl pri Irschnu

12. 7. 2021 ob 7:00 • Burgbichl pri Irschnu

Več >>

Epidemije in zdravstvo v zgodovinski perspektivi

14. 10. 2021 ob 9:00 • Atrij ZRC, Novi trg 2 Ljubljana

Več >>

Pristno, potvorjeno ali pomota? Ustvarjanje, poustvarjanje, prevara in ponarejanje v glasbi in sorodnih umetnostih.

Mednarodni znanstveni simpozij

21. 10. 2021 ob 9:00 • Ljubljana, Novi trg 2 in 4

Več >>