22

FEB

19:00

Razpad Jugoslavije v stripu

Pogovor o Vojni Gorana Duplančića


Osnovni Podatki

22. februar 2023 ob 19:00 do 22. februar 2023 ob 21:00

Opis

V sredo, 22. februarja, bo ob 19. uri v Atriju ZRC pogovor o stripu Vojna Gorana Duplančića. Slovenski prevod stripa je konec lanskega leta izšel pri Založbi ZRC.

Vojna je vizualna pripoved o osamosvojitveni vojni v Sloveniji skozi oči avtorja – vojaškega obveznika JLA, ki se je tistega junija 1991 ne kriv ne dolžen znašel v vojašnici v Šentvidu pri Ljubljani, skupaj z mladeniči iz cele Jugoslavije. Iz zaščitnikov skupne države in njenih socialističnih vrednot so čez noč postali, kot avtor zapiše v stripu, okupatorji, izdajalci ali pripadniki tujske legije. Izolirani, zmedeni, prestrašeni, prepuščeni samim sebi, brez vode, elektrike, hrane in osnovnih potrebščin – Goran in njegovi tovariši so zadnji vojaki JLA.    

Po izjemenem uspehu na Hrvaškem, kjer je strip v kratkem času doživel dve izdaji, se je Vojna v odličnem slovenskem prevodu Andreja Skubica na nek način vrnila domov, v prostor, kjer se je o zadnjih vojakih JLA uveljavila povsem drugačna zgodba. O stripu, zgodovini, generacijski izkušnji razpada skupne države, o velikih zgodbah in malih ljudeh se bodo pogovarjali:

Dr. Goran Duplančić, avtor

Dr. Tanja Petrović, avtorica spremne besede, Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU

Zoran Smiljanić, stripar in avtor stripa Zadnji vojak JLA

Đorđe Balmazović, član umetniške skupine Škart in avtor stripa Rat: priča u crtežima (Vojna: zgodba v risbah)

 

Pogovor bo potekal v slovenskem in srbohrvaškem jeziku in mu bo sledila manjša pogostitev.

Več o stripu v daljšem zapisu na naši spletni strani:

https://zalozba.zrc-sazu.si/sl/novice/zgodba-ki-mora-biti-povedana-ceprav-je-mnogi-ne-bodo-hoteli-slisati

Pogovor, ki poteka v soorganizaciji knjigarne Azil in Založbe ZRC bo potekal z denarno subvencijo Javne agencije RS za knjigo.

Vabljeni!