Skip to main content

15

MAJ

18:00

No, kaj pa fojbe?

Pogovor ob predstavitvi knjige in gostovanju zgodovinarja Erica Gobettija


Osnovni podatki

15. maj 2023 ob 18:00
Atrij ZRC
Opis

Spoštovane, spoštovani,

vabimo vas na pogovor ob izidu knjige No, kaj pa fojbe? zgodovinarja dr. Erica Gobettija, ki bo tudi gost prireditve. V pogovoru, ki bo v ponedeljek, 15. maja, ob 18. uri v Atriju ZRC sodelujejo: dr. Eric Gobetti (Torino), mag. Jernej Šček (Trst), dr. Nevenka Troha (Ljubljana).

Dr. Eric Gobetti je napisal odmevno znanstveno študijo No, kaj pa fojbe?, ki je lani izšla v prevodu dr. Nevenke Troha pri založbi Sophia, v Italiji pa je sprožila srdit odziv. Avtor je poglobljeno prikazal problematiko in poudaril njeno večplastnost, zlasti pa zgodovinsko vzročno verigo represije ob italijansko-slovenski meji po drugi svetovni vojni, saj se ta represija danes pogosto uporablja za diskreditacijo slovenskega in jugoslovanskega odpora ali za nacionalistične izpade. Kako se spoprijeti z zgodovinskimi dejstvi v okolju, ki ne pozna dovolj pomembnega obdobja svoje lastne zgodovine ali ga ne more sprejeti? Zakaj je sprejetje pomembno za današnji čas in prihodnost? Kakšno vlogo imata pri tem poziv »Sprava spomina in objektivnost« ali »Poziv ustanovam Italijanske republike, da ob osemdeseti obletnici napada italijanske vojske na Jugoslavijo uradno priznajo fašistične zločine, ki so jih na jugoslovanskem ozemlju zagrešile italijanske okupacijske sile«? Ta poziv so podpisali slovenski, italijanski in hrvaški zgodovinarji.

»'Več deset tisoč', potem 'več sto tisoč', vse do 'več kot milijon': če beremo časopisne članke in poslušamo izjave politikov o številu žrtev fojb, težko razumemo resnične razsežnosti tega fenomena,« poudarja dr. Eric Gobetti. »Prav nasprotno, celotno dogajanje o eksodusu Italijanov iz Istre in Dalmacije je postalo predmet čedalje močnejših in nasilnejših polemik. To študijo sem napisal zlasti za vse tiste, ki o zgodovini fojb in eksodusa ne vedo ničesar, a tudi za tiste, ki mislijo, da o tem vedo že vse, čeprav tematike niso nikoli resnično proučevali. Gre za preverjanje dejstev, ki ne predlaga še ene vnaprej pripravljene zgodovinske resnice in tragedije noče ne zanikati ne zmanjšati, temveč hoče ponovno pripeljati zgodovinsko dogajanje v njegove realne okvire, raziskati dinamiko dogajanja in njegove posledice, opozarjati na napake, mistifikacije in retorične trike, ki lahko privedejo do tega, da so 'uradne različice' zelo oddaljene od realnih dejstev. Študija je povabilo k dvomu, k soočenju z viri, v upanju, da bo to spodbudilo razumevanje dogajanja.«

V pogovoru in razpravi bodo kontekstualizirane tudi knjige Davideja Contija Italijanski vojni zločinci: obtožbe, procesi in nekaznovanje po drugi svetovni vojni, Carla Spartaca Capogreca Fašistična taborišča: internacije civilistov v fašistični Italiji 1940–1943 ter Marie Antoniette Moro Vse duše mojega telesa: dnevnik mlade partizanke 1943–1945, ki so izšle pri založbi Sophia in jih je prevedla Nevenka Troha.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Prireditev bo potekala v slovenskem in italijanskem jeziku.

Obravnavane publikacije bodo v Knjigarni Azil dostopne s popustom.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Prireditev poteka v organizaciji Knjigarne Azil, založbe SOPHIA in Zgodovinskega društva Ljubljana ter ob finančni podpori Javne agencije za knjigo RS.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Naslovna ilustracija: Tomaž Perme, Kinetik