Osnovni podatki
7. oktober 2016 ob 20:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Inštitut za kulturne in spominske študije
Založba ZRC
Opis

Ali je Jugoslavija nedvoumno in dokončno stvar preteklosti? Je zgodovinsko obdobje z natančno določenim začetkom in koncem? Je zgodovinsko dejstvo ali kaj več? Teh in podobnih vprašanj se bomo dotaknili v pogovoru, ki bo potekal v petek, 7. oktobra, od 20. ure naprej v Atriju ZRC. Skupaj z umetniki, znanstveniki in muzealci bomo razmišljali o izzivih, s katerimi se soočajo, ko poskušajo ustvarjati različne pripovedi o Jugoslaviji.

Sodelujoči: Kaja Širok, direktorica Muzeja za novejšo zgodovino Slovenije, zgodovinarka Andrea Matošević, antropolog z Univerze Juraja Dobrile v Pulju Samira Kentrić, avtorica, ilustratorka in Tanja Petrović (Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU) kot povezovalka.

Tanja Petrović je skupaj z Jernejem Mlekužem (Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU) urednica zbornika Made in YU 2015, ki bo poleg knjige Fičko po Jugoslaviji: zvezda domačega avtomobilizma med cestami in spomini avtorja Martina Pogačarja rabila kot tematski okvir za razpravo. Obe deli sta letos poleti izšli pri Založbi ZRC in bosta med prireditvijo na voljo po znižani ceni.

Uradnemu delu bo sledil neuradni del, ki bo pretežno sestavljen iz glasbe (vrtel jo bo DJ Borka), hrane in pijače, vse našteto bo barvno, vsebinsko in organoleptično usklajeno s tematiko pogovora. Več o prireditvi si boste prihodnji teden lahko prebrali na vozilu Fiat 500, nasledniku priljubljenega fička, ki bo parkiran na Novem trgu 2 in so nam ga prijazno posodili iz podjetja Avto Triglav.

Vabljeni!

Prireditev organizira Knjigarna Azil, finančno pa jo podpira Javna agencija za knjigo RS.