07

SEP

14:00

250. obletnica Heglovega rojstva: Prepozno?

Okrogle mize o prevajanju, študiju in aktualnosti Hegla


Osnovni Podatki

07. september 2020 ob 14:00

Opis

Knjigarna Azil vabi na obhajanje 250. obletnice Heglovega rojstva, ki jo bomo skupaj s soorganizatorji počastili z mednarodno filozofsko konferenco v Ljubljani (7.–9. september 2020).

Vabimo vas na prvi dan slovenski’ dan konference (omejitev do 50 obiskovalcev), ki bo v Atriju ZRC potekal v slovenskem jeziku.

PONEDELJEK, 7. 9., Atrij ZRC SAZU.

14.00–15.45

Študentke in študentifilozofije o Heglu

Študentsko filozofsko društvo bo skušalo osvetliti, kako in zakaj Hegla beremo oz. ne beremo študenti. Ali je za mlajše generacije še aktualen? O aktualnosti in neaktualnosti bomo razpravljali Nejc Kralj, Sara Svati Sharan in Nesa Vrečer.

Moderira: Nesa Vrečer

16.00–17.30

Okrogla miza revije Razpotja: Hegel za ljudstvo (Revija Razpotja)

40. številka revije Razpotjasi je zadala nalogo, da bralcem ponudi splošno dostopen, toda še vedno poantiran sklop tekstov o Heglu. O tem, kako so se tega lotili, se bomo pogovarjali z avtorji člankov Jernejem Kalužo, Mirtom Komelom in Janom Princlom.

Moderira: Martin Hergouth

18.00–19.30

Okrogla miza o prevajanju Hegla: Kako prevajati konkretno?

O koristi filozofije za življenje je bilo napisanega in rečenega že veliko, o prevajanju filozofije pa le marsikaj predpostavljenega. Ker je problem prevajanja pri Heglu do obisti prepleten s celostnoperspektivo njegove filozofije, bomo z Markom Bratino, Božidarjem Debenjakomin Zdravkom Kobetom debatirali, s čim se v praksi soočajo pri prevajanju Heglovihtekstov.

Moderira: Goran Vranešević

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

V času tridnevne konference smo v KNJIGARNI AZIL pripravili prodajno razstavo Heglovih del in del povezanih s Heglom, ki so izšla in so še dosegljiva pri slovenskih založbah (Založba Krtina, Društvo za teoretsko psihoanalizo, Založba /*cf, Zavod Maska, Založba Sophia, Studia humanitatis). Zbirki smo dodali še nekaj "heglovskih" knjig v tujih jezikih, ki smo jih prav tako znižali. Seznam izbranih knjig in cen najdete v prilogi.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Prireditev poteka v sodelovanju s Knjigarno AZIL in ob podpori Javne agencije za knjigo RS. Glavni organizatorji prireditve: Goethe-Institut Ljubljana, Aufhebung, MGML (v okviru festivala Indigo festival), Mestna občina Ljubljana