Skip to main content
Zgodovina iz spomina. Polemika o knjigi Tiborja Zsige Muravidéktől Trianonig.
Történelem emlékezetből. Polémia Zsiga Tibor Muravidéktől Trianonig című könyvéről.


Avtor: Vilko Novak
Leto: 2004


Knjiga vsebuje ponatis člankov Vilka Novaka v osmih številkah soboškega Vestnika letnika 1997 (št. 31–38), v katerih se je kritično odzval na stališče Tiborja Zsige v knjigi Muravidéktől Trianonig (Od Pomurja do Trianona), ki jo je leta 1996 izdal lendavski madžarski kulturni zavod.

V prvem delu so objavljene tri recenzije oz. poročila o Zsigovi knjigi Muravidéktől Trianonig. V drugem delu spremljamo Novakovo kritiko knjige. Tretji del prinaša štiri prispevke Vilka Novaka, v katerih protestira proti neresnicam o prekmurskih Slovencih. Sledita intervjuja na to temo, ki ju je J. Votek pripravil z Vilkom Novakom in Marijo Poszonec. Zaključni del vsebuje petnajst odmevov različnih avtorjev na Novakovo kritiko.

Knjiga naj bi pripomogla k boljšemu razumevanju te polemike in bo zanimivo branje vsem, ki jih zanima dinamična zgodovina Prekmurja v času, ki je odločal o tem, ali bodo Slovenci v tem delu Slovenije dokončno odkriti in prepoznani in ali bo ta del sploh priključen ostalim slovenskim pokrajinam.

Novakova besedila so prevedena v madžarščino in besedila njegovih kritikov v slovenščino.Cena
razprodano


Ključne besede
državne meje
Madžari
Madžarska
mirovne pogodbe
narodne manjšine
narodnostno vprašanje
polemike
Prekmurje
Slovenija
svetovna vojna 1914-1918
Trianonska pogodba
Zsiga, Tibor
Možnosti

Dodaj med priljubljene

Natisni

Pošlji po mailu

QR