Skip to main content
Zajuckaj in zapoj
Shout and Sing


Izbor: Mojca Kovačič, Peter Vendramin
Leto: 2013


Zajuckaj in zapoj je zvočna publikacija s posnetki prireditve z istoimenskim naslovom. Prireditev že od leta 1997 prireja Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, ob priložnosti obeleževanja 15-letnice pa smo se odločili, da širši javnosti ponudimo tudi izbor zvočnih primerov iz dosedanjih prireditev.
Vsebinsko zgoščenka zajema raznolikost vseh prireditev in s tem predstavlja bistvene značilnosti slovenske ljudske glasbe. Tematsko se na zgoščenki predstavljajo načini ljudskega petja, pripovedne pesmi, pritrkavanje, manj razširjena ljudska glasbila, moško večglasno petje, vojaške ljudske pesmi, družinsko petje, ljudsko glasbeno izročilo zamejskih Slovencev, ljudsko glasbeno izročilo etničnih manjšin v Sloveniji, tamburaške zasedbe in koledništvo v ljudski pesmi. Zgoščenka predstavlja tako ljudske pevce in godce, ki izhajajo iz tradicije ljudskega izročila kot tudi mlajše poustvarjalce ljudskega izročila. Izbor temeljil na kvaliteti glasbene izvedbe in etnomuzikološki zanimivosti predstavljenega glasbenega gradiva.

Zgoščenka s strokovnim besedilom v slovenskem in angleškem jeziku predstavljala rezultate terensko raziskovalnega dela sodelavcev inštituta, hkrati pa je v pomoč poslušalcem ob razumevanju naše glasbene tradicije in razumevanju posnetega gradiva.Kazalo vsebine

1. Dober večer vam Bog daj

2. Plesačica

3. Sonce je tak nizk sijalo

4. Drvarska koračnica

5. Kameraten marš

6. Dvanajst deklet na delo gre

7. Kranjska

8. Sem vidu Marjanco

9. Egy keso ejskazan

10. Šamarjanka

11. Temna noč zemljo pokriva

12. Rožic ne bom trgala

13. V klošter pojdem, nunca bom

14. Dobro jutro, Milka moja

15. Plesna viža

16. Moj se dragi

17. Tri po štiri

18. Dober večer, dober den

19. Eno drevce mi je zraslo

20. Čardaš

21. Doletela tičica

22. Polka za Lojzko

23. Golubice bela

24. Ko lunica bo zasijala

25. Zdravičke
Redna cena
13,00 €

Spletna cena
11,70 €


Ključne besede
CD-plošče
ljudske pesmi
Slovenija
slovenske ljudske pesmi
Možnosti

Dodaj med priljubljene

Natisni

Pošlji po mailu

QR