The Land Between. A History of Slovenia

Uredil: Oto Luthar
Leto: 2008


Delo predstavlja prvo celovito zgodovino Slovenije in prostora. Za razliko od večine sicer redkih del, ki se ukvarjajo s to tematiko, so se avtorji tokrat lotili zgodovine ozemelj med vzhodnimi Alpami in Panonsko nižino in pri tem obdelali tudi obdobja, ki segajo daleč pred prvo naselitev Slovanov. Tako so želeli poudariti, da predniki Slovencev niso prišli na prazno ozemlje, temveč da so vse od prihoda pod Alpe živeli ob in z drugimi ljudstvi ter kulturami. Tako so ustvarili skupnost, ki jo je še posebej zaznamovalo dolgo obdobje življenja z germanskimi, romanskimi in južno-slovanskimi sosedi v talilnem loncu jezikov, kultur in pokrajin.

Ti razlogi so zelo verjetno prispevali tudi k percepciji dežele kot »dežele nekje vmes.« Tako je bila, še posebej v zadnjem času, Slovenija pogosto razumljena kot vez med vzhodno in zahodno Evropo, med srednjo Evropo in Balkanom.

Zgodovina tudi danes zavzema osrednje mesto v življenju Slovencev. Čeprav je obdobje herojske emancipacije zaključeno, pa je pred nami prav nič manj turbulentno obdobje spraševanja o »esencialističnih« pojmovanjih identitete, ki je osnova za ustvarjanje odprte družbe.

Iz recenzij:

Ta zgodovinska študija omogoči bralcu, da začuti in dojame, da je v vzhodni Evropi po padcu berlinskega zidu zavel nov veter življenja. Nekdanje meje med Vzhodom in Zahodom vzpostavljajo nove identitete. Slovenija je ena najbolj uspešnih novih demokratičnih družb sredi Evrope. In ta knjiga je predstavlja izjemno zgodovino Slovenije, ki se v svojem narativu ogne pasti narodnega mitotvorja. Pisanje o majhni evropski državi z dvema milijonoma prebivalcev, ki hrepenijo po srednjeevropski, mediteranski in balkanski tradiciji, prav gotovo ni lahka naloga. The Land Between tako predstavlja odlično branje za vsakogar, ki ga zanimajo privlačne in ustvarjalne neznanke v osrčju Evrope. Priporočam tako ljubiteljem zgodovine kot tudi zgodovinarjem!

Emil Brix, Direktor Politično-kulturne sekcije, Zvezno ministrstvo za evropske in mednarodne zadeve, Avstrija

The Land Between je prva zgodovina Slovenije in Slovencev v angleščini. Sodelujoči avtorji, vodilni slovenski raziskovalci, opirajo svojo argumentacijo na slovenske, jugoslovanske in zahodne vire in tako sestavijo obširno delo o politični, družbeni, ekonomski in kulturni zgodovini Slovencev, vse od prve naselitve Slovanov do današnjih dni. Osredotočajo se na slovensko zgodovino, vendar jo uspejo prepričljivo umestiti v širši kontekst imperijev in držav, ki so jim slovenske dežele pripadale skozi čas. Knjiga je namenjena študentom, ki jih zanima Slovenija in vzhodna ter srednja Evropa, diplomatom, novinarjem, turistom, skratka vsem, ki jih zanima ta del sveta. Predstavlja dobrodošel prispevek k zgodovinopisju Slovenije in nekdanje Jugoslavije, in obenem ponuja enkraten pogled v stanje zgodovinske znanosti v Sloveniji po letu 1991.

Dejan Djokić, predavatelj Moderne in novejše zgodovine, Goldsmiths College, Velika BritanijCena
razprodano


Ključne besede
Slovenci
Slovenija
zborniki
zgodovina
zgodovina Slovencev
Možnosti

Dodaj med priljubljene

Natisni

Pošlji po mailu

QR