Skip to main content
Slovene Caves & Karst Pictured 1545–1914


Avtorja: Alenka Čuk, Trevor Shaw
Leto: 2012


Knjiga predstavlja zgodovino razvoja slikovnega prezentiranja – likovnega in fotografskega –slovenskih jam in krasa v dolgem razdobju štirih stoletij in pol, od najstarejše znane podobe Cerkniškega jezera, predstavljene na Laziusovem zemljevidu iz leta 1545, do motivov, ki so nastali do začetka prve svetovne vojne. Knjiga prinaša nad 250 upodobitev izjemnega kraškega sveta s posebnim poudarkom na kraških jamah. Zanimanje za kraške fenomene že stoletja izkazujejo tudi različni umetniki, ki so želeli v svojih delih – zase in za širše občinstvo – ujeti delček tega izjemnega sveta. Seveda niso želeli izraziti le svojih vtisov in občutkov, temveč občinstvo seznaniti s kraškim svetom in njegovimi posebnostmi, mu ponuditi izjemne slike, grafične albume ali fotografije sveta večne teme in popularizirati kraški svet. Njihove upodobitve so obogatile tudi številna besedila, tako turistične vodnike in knjige, kot študije, ki so predstavljale kraški svet. Prenekatera upodobitev raziskovalcu ali gledalcu ponuja informacije, ki jih v pisnih virih ne bo našel.

Podobe slovenskih jam in kraškega površja, ki so pomembno prispevale k predstavi in poznavanju slovenskega krasa, si v knjigi sledijo urejene po poglavjih, po topografskih lokacijah, znotraj teh pa v kronološkem zaporedju. Besedilo bralca, v kolikor je to nujno, seznani tudi s posameznimi avtorji, njihovim delom in medsebojnim vplivom.

Predstavljene so različne tehnike upodobitev (slike, grafike …) kot tudi fotografije. Svojo vsebino knjiga zajema iz najrazličnejših virov, ne vključuje le upodabljajočih umetnosti, knjižnih ilustracij in fotografij, temveč tudi uporabo jamskih motivov v reklamne in celo oglaševalske namene. Predstavljene upodobitve hranijo različne institucije in privatne zbirke v Evropi in Severni Ameriki, mnoge izmed njih so širši javnosti predstavljene prvič.

Poleg same študije knjiga vključuje še biografski leksikon avtorjev upodobitev, trijezični nemško-slovensko-angleški topografski slovar, seznam ilustracij in indeks.Kazalo vsebine

 

Foreword
Preface
Acknowledgements
Introduction
Images of caves and karst
Postojnska jama
Črna jama, Pivka jama, Otoška jama
Planinsko polje and its caves
Rakov Škocjan and its caves
Cerkniško jezero and its caves
Predjama
Divaška jama
Škocjanske jame
Vilenica
Sveta jama/Socerbska jama
Kočevje to Dobro Polje
Other caves
Karst surface
Biographical Lexicon
Appendix – Equivalent place names in German, Slovene and English
Notes and References
Povzetek
List of illustrations
Index


Še ...

Stephen Craven: Book Review – Slovene Caves & Karst pictured 1545 – 1914; Craven Pothole Club Record (October 2012).

Pino Guidi: Dalla Slovenia immagini dal carso sotterraneo (e non); Cronache Ipogee n.8-2012, p. 23 (agosto 2012).

Greg Middleton: Review Slovene Caves & Karst Pictured 1545 - 1914 by Trevor Shaw and Alenka Čuk 2012; Journal of the Sydney Speleological Society (October 2012).

Chris Howes: Slovene Caves & Karst pictured 1545 - 1914; Descent 228 (October/November 2012).

Patrick Boylan: Slovenian Caves & Karst pictured 1545 – 1914 by Trevor Shaw and Alenka Čuk; Studies in Speleology.Redna cena
25,00 €

Spletna cena
22,50 €


Ključne besede
krasoslovje
kraške jame
likovni motivi
monografije
slikarstvo
speleologija
Možnosti

Dodaj med priljubljene

Natisni

Pošlji po mailu

QR