Skip to main content
Kranjsko klobasanje. Slovenska zgodovina, kot jo pišejo packe kranjske klobase na časopisnem papirju.


Avtor: Jernej Mlekuž
Leto: 2017


Slovenske zgodovine niso ustvarjali le politiki, pesniki, vojaki, diplomati, pankerji, tajkuni in drugi veliki možje, temveč tudi nepregledna in neobvladljiva množica neljudi, med katerimi ima posebno, častno mesto reč falične oblike in ženskega spola – kranjska klobasa. Kranjsko klobasanje se sprašuje, le kakšen bi bil slovenski narod, če se ne bi mastil s to veliko gospo slovenskega naroda. In odgovarja – nedvomno veliko bolj shiran, šibak, ničav.

Knjiga je bila na tekmovanju Gourmand Best in the World (Kitajska, 2018) izbrana za najboljšo knjigo v kategoriji Culinary History.



Še ...

Tatjana Pihlar: Slovenskemu narodu na vidnem mestu binglja – kranjska klobasa; Dnevnik, 11. 3. 2017

Nina Zagoričnik: Sveža izdaja: Kranjsko klobasanje, RTV SLO, 29. 5. 2017

Marcel Štefančič: Kranjsko klobasanje, Studio City, 12. 6. 2017

Igor Bratož: Kranjsko klobasanje: mastna identiteta narodove svezinje, Delo,  13. 6. 2017

Kranjski klobasi ulico, glavno v mestu!Večer, 31. 5. 2017

Miha Šalehar: Dr. Jernej Mlekuž, Val 202,  14. 4. 2017

Alenka Kociper: Kako je kranjska klobasa oblikovala narodno zavest, Delo, 11. 11. 2021

Žiga Veletič: Kranjsko klobasanje, Bukla, 2017



Cena
naprodaj v knjigarni Azil


Ključne besede
časopisi
eseji
narodna identiteta
prehrambna kultura
prehrana
Slovenci
Slovenija
sociologija
zgodovina




Možnosti

Dodaj med priljubljene

Natisni

Pošlji po mailu

QR