Irska [druga izdaja]

Avtorja: Peter Kumer, Jerneja Milost
Leto: 2015


Ob omembi Irske se nam v misli prikradejo valovita zelena pokrajina, slikoviti gradovi in dobrovoljni Irci, ki se zbirajo v pubih ob dobri glasbi in pitju guinnessa. To so prizori, ki jih poznamo iz neštetih filmov, posnetih na »smaragdnem otoku«, kot je Irsko poetično poimenoval pesnik William Drennan. Dežela ima dolgo in zapleteno zgodovino. Keltska kultura, plenjenje Vikingov in vdor Normanov je zaznamovalo obdobje do konca srednjega veka, celotni novi vek pa spor med Britanci in Irci za prevlado na otoku in številna medsebojna krvava obračunavanja. Šele dvajseto stoletje je prineslo delno umiritev razmer z delitvijo otoka na neodvisno Republiko Irsko in britansko Severno Irsko. Republika Irska je izkoristila prednosti vstopa v Evropsko unijo in se postopoma iz ene najrevnejših držav prelevila v razvito. Oprijelo se jo je ime keltski tiger. Ta je začel vidno pešati sočasno z nastopom gospodarske krize. Irska je bila prisiljena zaprositi za mednarodno finančno pomoč in sprejeti stroge varčevalne ukrepe. Kljub temu je mnogo razlogov za optimizem. Mednje spada tudi povečanje obiska na otoku, kar Irsko uvrša med pomembnejše evropske turistične destinacije.

Slovenci tja od nekdaj radi zahajamo. Glavni motivi za obisk so osupljiva naravna čudesa, sorodna melanholičnost Ircev, dobro ohranjena kulturna dediščina, prijetna glasba, okusna pijača in dobra hrana, nemara pa tudi pestra zgodovina, skozi katero so bili Irci, tako kot Slovenci, pogosto zatiran narod.

Vodnik bralca po otoku vodi preko treh priporočenih poti. Najprej je predstavljen Dublin z okolico, nato štiridnevna pot po severnem delu otoka, na koncu pa še predlog šestdnevnega popotovanja po njegovem južnem delu.

Prvi vodnik o Irski je izšel leta 1997, tokratna izdaja je v celoti prenovljena in precej razširjena.Še ...

Irska; Recenzije, Demokracija 31/XX, 30. 7. 2015Cena
razprodano


Ključne besede
domoznanstvo
Irska
turistični vodniki
Možnosti

Dodaj med priljubljene

Natisni

Pošlji po mailu

QR