Heriskop. Razprave o dedičinjenju na obrobjih

Obdobje: od 2020


Heriskop je strokovno glasilo večdisciplinarne raziskovalne skupine ZRC SAZU »Dediščina na obrobjih«, ki ponuja videnje dediščine onkraj neposrednega vidnega polja, izza vogalov in prek ovir. Prinaša premisleke in gradiva o dediščini in dediščinjenju, to je o procesih in praksah odbiranja in vrednotenja preteklosti za umerjanje sedanjosti in bodočnosti. V žarišču opazovanja sta tvorjenje dediščine in performativna moč dediščine na obrobjih – v manjšinskih, odročnih, jezikovnih, migrantskih, poklicnih in drugače marginaliziranih okoljih, pri čemer nas zanimajo okoliščine in pogoji, ki spodbujajo in omogočajo, da je nekaj prepoznano kot dediščina.

Poleg opazovanja dediščine, prepoznane s strani pooblaščenih dediščinskih ustanov, se sprašujemo o dediščinski diglosiji in možnostih nedisciplinirane dediščine. Pri tem pogled ni usmerjen v vprašanje, kaj je dediščina, temveč v to, kaj dediščina počne. Tovrstno razgaljanje procesov tvorjenja dediščine nima cilja, marveč le smer – izrisovanje zemljevidov in osvetljevanje gradientov dediščinskih labirintov.

Hersikop v tiskani obliki izhaja enkrat na leto, predvidoma konec leta, zainteresirani javnosti pa je v širši obliki dostopen tudi preko spleta. Vsebine so upovedene v obliki strokovnih prispevkov z namenom razpiranja znanstvenih raziskav širšim zainteresiranim javnostim.


Naslovi

Ključne besede
kulturna dediščina
Slovenija
Možnosti

Dodaj med priljubljene

Natisni

Pošlji po mailu

QR