Skip to main content
Food and Celebration: From Fasting to Feasting. Proceedings of the 13th Conference of the International Commission for Ethnological Food Research, Ljubljana, Preddvor, and Piran, Slovenia, June 5–11, 2000.


Uredila: Patricia Lysaght
Leto: 2002


Hrana in pijača imata ob praznikih v vseh družbenih skupinah pomembno vlogo. Kaj v različnih kulturah določa, kakšna je praznična prehrana? Kakšen je odnos med praznično in vsakdanjo prehrano? Kako se praznične jedi in pijače spreminjajo v času in različnih družbenih okoljih? Kakšen je pomen posameznih prazničnih jedi in jedilnih obrokov? Na ta in podobna vprašanja skuša odgovoriti 39 prispevkov.

Zbornik je rezultat 13. konference Mednarodne komisije za etnološko raziskovanje prehrane, ki je potekala od 5. do 11. junija 2000 v Ljubljani, Preddvoru in Piranu. Avtorji iz Evrope in Združenih držav Amerike so prispevali poglavja, ki so razdeljena v osem tematskih sklopov: Slovenija: zgodovinski pregled in regionalna etnologija; Hrana, post in preobilje; Hrana in praznovanje: lokalne in globalne različice; Hrana in praznovanje: regionalne študije; Hrana in življenjski krog: rojstvo, poroka in smrt; Hrana in koledar; Hrana in praznovanje v skupnosti; Študije o prehrani: razlog za praznovanje.Cena
razprodano


Ključne besede
etnologija
ljudski prazniki
ljudsko izročilo
prehrambna kultura
prehrana
zborniki
Možnosti

Dodaj med priljubljene

Natisni

Pošlji po mailu

QR