
Uredila:
Patricia Lysaght
Leto:
2002
Hrana in pijača imata ob praznikih v vseh družbenih skupinah pomembno vlogo. Kaj v različnih kulturah določa, kakšna je praznična prehrana? Kakšen je odnos med praznično in vsakdanjo prehrano? Kako se praznične jedi in pijače spreminjajo v času in različnih družbenih okoljih? Kakšen je pomen posameznih prazničnih jedi in jedilnih obrokov? Na ta in podobna vprašanja skuša odgovoriti 39 prispevkov.
Zbornik je rezultat 13. konference Mednarodne komisije za etnološko raziskovanje prehrane, ki je potekala od 5. do 11. junija 2000 v Ljubljani, Preddvoru in Piranu. Avtorji iz Evrope in Združenih držav Amerike so prispevali poglavja, ki so razdeljena v osem tematskih sklopov: Slovenija: zgodovinski pregled in regionalna etnologija; Hrana, post in preobilje; Hrana in praznovanje: lokalne in globalne različice; Hrana in praznovanje: regionalne študije; Hrana in življenjski krog: rojstvo, poroka in smrt; Hrana in koledar; Hrana in praznovanje v skupnosti; Študije o prehrani: razlog za praznovanje.
-
Uredila
-
Založnik:
Založba ZRC
-
Soizdajatelja
Inštitut za slovensko narodopisje
University College Dublin, Department of Irish Folklore
-
ISBN
961-6358-54-5
-
Leto
2002
Jezik(i)
-
Specifikacija
trda vezava 17 × 24 cm 428 strani
-
E-objave
-
Stalna povezava