Blue Horizons. Anthropological Reflections on Maritime Lifestyle Migrations in the Mediterranean

Avtorica: Nataša Rogelja
Založnik: Založba ZRC
Leto: 2017


Z odprtjem internih mej v EU in zavoljo hitrega razvoja lahko dostopne navigacijske tehnologije je v okviru Mediterana opaziti naraščanje števila ljudi iz zahodne Evrope, ki so razvili poseben življenjski stil – združevanje dela, potovanja in vsakdanjega življenja na jadrnicah. V knjigi so etnografsko osvetljena sledeča vprašanja: Kako konceptualizirati te nove oblike gibanj, ki zavzemajo neudobno, vmesno pozicijo med standardnimi dihotomijami znotraj migracijskih študij kot tudi širše družbenih ved: notranje / mednarodne migracije; začasne / trajne migracije; migracije / turizem? Kako teoretično in metodološko umestiti tovrstne posameznike, ki so statistično pogosto nevidni in za katere se zdi, da se uspejo izognejo standardnim kategorizacijam mobilnih oseb (migrant, turist)? V iskanju odgovorov na zgoraj zastavljena vprašanja avtorica s pomočjo etnografske metode raziskuje povezavo med morjem, imaginariji morja in življenjsko-stilskimi migracijami. V ospredje postavlja šest etnografskih portretov, skozi katere osvetljuje podrobnosti iz življenj posameznikov v daljšem časovnem obdobju, imaginarije morja in fizične izkušnje z morskim okoljem.

Na ta način lahko bolje razumem pričakovanja, aspiracije in izkušnje pomorskih življenjsko-stilskih migrantov in poglobimo razprave o začasnem nepripadanju v praksi.Kazalo vsebine

ACKNOWLEDGEMENTS
INTRODUCTIONS

THEORETICAL JOURNEYS
LIFE JOURNEYS: UNDERSTANDING MIGRATION THROUGH (AUTO)BIOGRAPHY
PLACES AND PRACTICES OF REST: INHABITING PORTS, ANCHORAGES AND MARINAS
PLACES AND PRACTICES OF MOVEMENT: THE SEA AND SAILING

CONCLUSIONS
REFERENCES
INDEXŠe ...

Goran Tenze: Založba ZRC predstavlja dve antropološki študiji; Radio Slovenija 1, Program A 1 12.7.2017, 18:20Cena (redna)
18.00 €

Cena (klubska)
15.00 €
Knjižni klub Založbe ZRC


Ključne besede
Egejsko morje
etnologija
Grčija
kulturna antropologija
migracije
način življenja
pomorstvo
popotništvo
potovanje okoli sveta
življenje na ladji
Možnosti

Dodaj med priljubljene

Natisni

Pošlji po mailu

QR