Svoboda je glagol

Pogovor ob izidu pesniške zbirke Borisa A. Novaka
Datum objave: 06. junij 2022

V sredo, 15. junija, vas ob 19. uri vabimo v Atrij ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani, kjer se bo ob izidu pesniške zbirke Svoboda je glagol (Založba Goga, 2022) z avtorjem, Borisom A. Novakom, pogovarjal Oto Luthar, zgodovinar in direktor ZRC SAZU.

Več kot 100 petkov, od tistega zloveščega 13. marca 2020, ko je bila razglašena pandemija in je zaprisegla nova vlada, pa do zadnjega tik pred volitvami v državni zbor, 22. aprila 2022, so protestniki na kolesih v znamenje nestrinjanja z odločitvami in ravnanjem tedanje vlade kolesarili po ljubljanskem Trgu republike (in še po prenekaterem trgu v prenekaterem slovenskem mestu). Protestnikom se je že kmalu pridružil pesnik Boris A. Novak, ki je v znamenje podpore začel pisati pesmi. V živo jih je prebiral pred množico demonstrantov, ena najbolj znanih, Svoboda je glagol, je dala naslov izboru protestniške poezije, ki je aprila letos izšel pri Založbi Goga, izid pa je denarno podprl ZRC SAZU.

Pesniška zbirka Svoboda je glagol je tako dokument časa, v katerem se je prvič po osemdesetih letih naposled spet oblikovala civilna družba. Obdobje, v katerem se je med eno in drugo policijsko uro sanjalo o svobodi. Najpozneje takrat smo spoznali, kako nevarno je, če svobodo jemljemo za nekaj samoumevnega. Svoboda je plaha ptica. Ali, z besedami pesnika Borisa A. Novaka: »Svoboda ni znana, neznanska pot je, tu, pred pragom/Svoboda je glas, na smrt ranjen in gol/Svoboda je glagol, svoboda je glagol

Več o knjigi, ki jo bo med prireditvijo mogoče kupiti po znižani ceni, in avtorju:

https://www.goga.si/izdelek/svoboda-je-glagol/#&gid=1&pid=1

Prireditev bo potekala poteka s subvencijo JAK.

Vabljeni!