Razumeti betonske »pošasti«

Izid Terminološkega slovarja betonskih konstrukcij
Datum objave: 25. november 2021

Naj razveselimo vse gradbene strokovnjake, arhitekte, gradbene barone, pa tudi "industrialce", ljubitelje težke mehanike, skupin The Stroj in Laibach, modernizma, brutalizma, socialističnih blokovskih naselij in tiste, ki ste v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja ter razmišljate, da bi se kar sami lotili postavljanja temeljne plošče za vaše domovanje – pri Založbi ZRC je izšel Terminološki slovar betonskih konstrukcij. Gre za prvi slovenski razlagalni terminološki slovar s področja betonskih konstrukcij, ki zajema terminologijo različnih podpodročij betonskih konstrukcij, kot so npr. materiali, armiranje, modeliranje, tehnologija, konstrukcije. Vsebuje 1296 iztočnic, poleg definicij in podatkov o prednostnih terminih pa vsebuje tudi 1255 angleških ustreznikov in 1195 nemških ustreznikov. Morda boste presenečeni, ko boste slovar prvič prijeli v roke – to ni zajetno slovarsko gradivo, kot ste ga bili vajeni doslej. Pri betonu je pač tako, da je manj več. Zakaj bi komplicirali in tvezili s pretiranim balastom in terminologijo, če zadeve pač funkcionirajo v svojem minimalizmu: ni naključje, da predstavljajo po številu gradenj betonske konstrukcije večino gradbenih konstrukcij. In da so postale zadnje čase kljub svoji številčnosti tudi ogrožena vrsta, zato se je treba njih saniranja lotiti skrbno in strokovno. Terminološki slovar betonskih konstrukcij se zdi kot naročen (tudi) za to početje.

Beton

 

Slovar je pomemben doprinos tako k sistematičnemu naboru betonskega besedišča in izrazoslovja kot tudi k razvoju slovenske terminologije ter skrbi za slovenski strokovni jezik.V izogib gradbeniškim, pravnim in ekonomskim zagatam – ali pa če želite zgolj briljirati v betonski terminologiji – je slovar pravšnji pripomoček. A svetujemo, da se pred uporabo terminologije vseeno posvetujete s kakšnim strokovnjakom, saj je slovar specializirani priročnik, ki vam brez določenega predznanja ne bo nudil prav močne opore – razen če ste pred tem že opravili obremenilno preizkušnjo (malo betonskega humorja, geslo najdete na str. 53). Slovar je nastal v Terminološki sekciji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU v avtorstvu strokovnjakov za betonske konstrukcije Ane Brunčič, Mateja Fischingerja, Lucije Hanžič, Vojka Kilarja in Aljoše Šajna ter strokovnjakov za jezikoslovje in terminologijo Mitje Trojarja in Mojce Žagar Karer. Strokovnjaki prihajajo z različnih specialnih področij betonskih konstrukcij, zato je izbor gesel dovolj širok in pokriva skoraj celotno področje betonskih konstrukcij.

Da si betonske konstrukcije res zaslužijo plodno ter dinamično raziskovanje in ker verjamemo, da ni vse zabetonirano in vedno obstaja prostor za reševanje še nerazrešenih terminoloških dilem, smo odprli prav poseben elektronski naslov betonske.konstrukcije@zrc-sazu.si, kamor lahko posredujete svoje komentarje, pripombe in popravke, odpadnega gradbenega materiala pa žal ne sprejemamo.

Daljši zapis ob izidu Terminološkega slovarja betonskih kostrukcij si lahko preberete v ZRCalniku.