Krik ljudstva

150 let pariške komune
Datum objave: 10. december 2021

18. marca 1871 so ljudske množice v Parizu prevzele in si vzele nazaj oblast v mestu. Tako je nastala pariška komuna, upor ljudstva, ki je želelo od spodaj navzgor zgraditi drugačno družbo. Stripovski album Krik ljudstva, ki ga je po adaptaciji istoimenskega romana francoskega romanopisca in filmskega ustvarjalca Jeana Vautrina ustvaril priznani stripovski mojster Jacques Tardi, odpira dragocen razmislek o zgodovinskem pomenu (in mitu) pariške komune pa tudi današnjih družbenoekonomskih neenakostih in možnostih upora proti krivicam in nevzdržnosti trenutnega sistema.

Za slovenski prevod je poskrbela Suzana Koncut, strip pa bo izšel v dveh delih – drugi del spomladi 2022 –, in sicer v sozaložništvu Založbe ZRC ter Stripburgerja/Foruma Ljubljana.

Posnetek pogovora ob izidu stripa ter o aktualizaciji pariške komune, ki ga je povezovala filozofinja Lea Kuhar, sodelovali pa so še sociolog in politični teoretik Tomaž Mastnak, Uroš Mikanovič iz kolektiva Rdeča pesa ter Peter Stanković, kulturolog in predavatelj na Fakulteti za družbene vede, si lahko ogledate spodaj. V nagradni igri na frekvenci Radia študent pa se lahko 14. 12. potegujete za svoj izvod stripa.