Skip to main content

Knjiga meseca maja

Tomaž Vuga: Projekt Nova Gorica
Datum objave: 16. maj 2023

Za knjigo meseca maja pri Založbi ZRC razglašamo eno svojih najlepših, knjigo Projekt: Nova Gorica. Njen avtor, arhitekt Tomaž Vuga, je domačin, ki je v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja deloval kot urbanist Nove Gorice. V bogato ilustrirani in skrbno oblikovani monografiji avtor prikazuje razloge za nastanek, razvoj in kasneje zastoj mesta, ki ga je pomagal oblikovati in ki je oblikovalo njega.

Avtor sprva obračuna z nekaterimi še vedno aktualnimi dilemami o nastanku mesta, nato pa se posebej nadrobno loti obdobja med letoma 1963 in 1982 – časa, ki sovpada z optimističnim in v prihodnost zazrtim obdobjem najhitrejše rasti mesta. Da bi prikazal kontinuiteto dogajanj, ne zaobide niti kasnejših obdobij, ko sicer ni bil več neposredno vpleten v načrtovanje mesta. Na koncu zapiše še, kako Novo Gorico vidi danes in kakršna bi lahko bila v prihodnosti. »Ta knjiga,« pravi, »ni zgodovina Nove Gorice, temveč opis moje poti skozi njeno zgodovino. Moji občutki, moja opazovanja in moji spomini.«

Knjiga Projekt: Nova Gorica je prejela prvo nagrado za najbolje oblikovano knjigo v kategoriji znanstvene in stvarne literature na 34. Slovenskem knjižnem sejmu leta 2018, Tomaž Vuga pa je leta 2020 zanjo prejel Plečnikovo medaljo, ki jo podeljuje Društvo arhitektov Ljubljana. Svoj izvod si lahko priskrbite v knjigarni Azil ali spletni prodajalni Založbe ZRC, kjer bo vse do 15. junija na voljo s 50-odstotnim popustom. Prijazno vabljeni!