Osnovni podatki
30. november 2016 ob 19:00 do 30. november 2016 ob 22:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Založba ZRC
Opis

 

V sredo 30. novembra prijazno vabimo v Atrij ZRC na tradicionalno prireditev Znanost ne grize, ki bo letos v znamenju brazilsko-slovenskega prijateljstva. Ob 19. uri bomo v sodelovanju z Veleposlaništvom Federativne republike Brazilije predstavili dve knjigi, in sicer: ZGODOVINO BRAZILIJE avtorja Borisa Fausta v sodelovanju s Sérgiem Faustom (ki sta jo v slovenščino prevedli Barbara Juršič in dr. Jasmina Markič, urednika prevoda pa sta dr. Oto Luthar in dr. Martin Pogačar) in A TERRA E O SEU ENTORNO, portugalski prevod knjige o zgodovini Slovenije, ki je luč sveta ugledala v angleškem izvirniku pod naslovom The Land Between in v uredništvu dr. Ota Lutharja.

Navzoče bo uvodoma nagovorila njena ekscelenca, veleposlanica Federativne republike Brazilije Katia Godinho Gilaberte, potem pa bodo o knjigah spregovorili uredniki in prevajalka: dr. Oto Luthar, direktor Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, in dr. Martin Pogačar (ZRC SAZU) ter Barbara Juršič. (Prireditev bo povezoval Matej Praprotnik.)

Večer se bo nadaljeval s koncertom slovenske zasedbe Bossa de Novo, ki je že dobro desetletje ena redkih slovenskih zasedb, ki se ukvarjajo z brazilskimi glasbenimi izrazi. V ospredju njenega zanimanja je bossa nova, emblematična brazilska glasba, ki je nastala konec 50. let 20. stoletja kot zmes afrobrazilskih glasbenih tradicij (samba), klasičnega modernizma (Debussy) in cool jazza z zahodne ameriške obale. Zadnje čase je skupina svoj program obogatila z raznoliko ponudbo še nekaterih drugih neparnih ritmov in harmonij, cepljenih na glasbo iz Sredozemlja in deloma z Balkana.

Prijazno vabljeni!

LETAK / VABILO

Prireditev organizirata Knjigarna AZIL in ZRC SAZU, sofinancira pa Javna agencija za knjigo RS.