Osnovni podatki
12. december 2011 ob 15:00
Atrij ZRC

Organizator
Založba ZRC
Opis

KNJIGE V GIBANJU
Sejem poškodovanih knjig
15.00–21.00
Ali ste kdaj pomislili, kje pristane lanski bestseller, ki je od sonca v poletni izložbi kar prebledel? Kje je pristal odličen strip, za katerega ni bilo nobene tiskovke, nobene izložbe, nobene kritike v medijih? Ali odlična pesniška zbirka, iz katere je grafični oblikovalec naredil knjižnega spačka? Knjižna hiperprodukcija mnogo odličnih knjig obsodi na življenje v skladiščih. Privoščimo takšnim biserom vsaj en dan gibanja na leto! Ustvarjene so bile za to, da so z ljudmi. Najbrž bodo založniki pripeljali vse živo, najbrž bo poceni in zabavno. Poiščite svojega novega papirnatega hišnega ljubljenčka, ki vas bo čez zimo grel v srce. Pozor: Vabimo tudi Vas, da prinesete svoje pozabljene bisere in jih menjate ali podarjate.

POGOVOR O STRIPU
Joe Sacco, Posrednik (The Fixer)
18.00
O novem prevodu kultnega avtorja stripov Joa Sacca in veliko drugih temah, ki se posredno ali neposredno dotikajo vsebine stripa, se bodo skupaj z vami pogovarjali Boštjan Videmšek, novinar, Zoran Smiljanić, stripovski avtor in Tadej Troha. Filozofski inštitut ZRC SAZU. ZRC SAZU je pred dnevi izdal že drugi prevod ameriškega avtorja Joa Sacca, tokrat delo z naslovom Posrednik. Sacco, priznan literarni novinar in stripovski umetnik, avtor v slovenščino že prevedenega Varovanega območja Goražde, v Posredniku obravnava zakulisje vojnega poročevalstva v Bosni. Po koncu vojne v Bosni ponovno obišče Nevena, ki ga je spoznal že med vojno. Neven za plačilo pomaga tujim novinarjem, med drugim tudi Saccu, ta pa se odloči, da bo kupil kar njegovo lastno življenjsko zgodbo. Fragmenti Nevenovega mikrokozmosa pa v resnici bolje opišejo emocionalno resničnost Sarajeva kot vse velike zgodbe, ki so jih ustvarili zahodni mediji.

KONCERT: KATJA ŠULC
Med uglasbeno poezijo, sevdahom in šansonom
19.00
KATJA ŠULC je širšo javnost prepričala s projektom MILA, v katerem je s sodelujočimi glasbeniki z izredno občutljivostjo uglasbila ljubezensko poezijo Mile Kačič. Odmevno je tudi njeno glasbeno sodelovanje z ekipo RDYO Djs v projektu, kjer z DJ Pierom uglasbuje lastna poetično obarvana besedila. Nedavno pa je osvojila prvo mesto na Festivalu slovenskega šansona 2011. Katja Šulc se pri svojem delu giblje med različnimi performativnimi in glasbenimi žanri, ki obsegajo jazz, uglasbeno poezijo, šanson in popularno urbano glasbo.

Katja Šulc - vokal
Jelena Ždrale –violina
Drago Ivanuša - klavir
Nino de Gleria - bas

RAZSTAVA: Najini starši so iz Bosne
Obiskovalci prireditve si lahko na Novem trgu 2 ogledajo tudi razstavo Najini starši so iz Bosne, ki je v Atriju ZRC na ogled od 5. do 15. decembra 2011. Razstava prikazuje osebni zgodbi dveh prijateljic, katerih starši so se preselili iz Bosne v Slovenijo. Dekleti, ki sta odrasli v Sloveniji, skozi družinske fotografije pripovedujeta zgodbo, kako in zakaj so se njuni starši preselili, kako so se znašli in kako se počutita kot t. i. druga generacija. Avtorica razstave je Lidija Jularić.

Prireditev Znanost ne grize sofinancira JAK.