Osnovni podatki
12. oktober 2019 ob 9:30 do 12. oktober 2019 ob 19:00
Atrij ZRC

Organizator
Založba ZRC
Mesto žensk
Založba /*cf
Knjigarna Azil
Opis

V Dialektiki spola je Shulamith Firestone zagovarjala feministično revolucijo, ki pod vprašaj ne bi postavila le privilegijev, temveč bi sprevrnila samo materialno osnovo spolnega, rasnega in razrednega zatiranja. Poznejša feministična teorija in filozofija sta se sicer le redko sklicevali na njen utopični manifest in se usmerili v bolj umeščene, heterotopične (če uporabimo koncept Michela Foucaulta) načine mišljenja upora. Danes pa so številni glasovi ponovno pozvali k ambicioznejšemu, sistemskemu pristopu k spolno zaznamovanemu zatiranju, ob tem pa ponovno oživili zamišljanje korenito drugačne prihodnosti. Nekatere_i se pri tem navdihujejo tudi pri »nevarnem« utopizmu Shulamith Firestone: mislijo možnosti korenite reorganizacije biološke reprodukcije, spolnosti in družabnosti, reproduktivnega in domačega dela; zagovarjajo opuščanje mezdnega dela; osredotočajo se na tehnologijo kot obenem silo zatiranja in potencialnega upora; prevprašujejo posesivno logiko filiacije in krvnega sorodstva, tudi iz kvir in trans feminističnih perspektiv. 

V okviru simpozija bomo premislile_i razloge za, zlasti pa potenciale te teoretske preusmeritve danes ter naslovile_i tovrstna in druga vprašanja, vezana na vlogo utopične spekulacije v kritičnem mišljenju. Simpozij zaznamuje izdajo prvega slovenskega prevoda Dialektike spola. Prispevki na simpoziju bojo objavljeni v zborniku, ki bo v letu 2020 izšel za Založbo /*cf., uredili ga bosta Katja Čičigoj in Amelia Kraigher.

Predavanja: Victoria Margree, Sophie Lewis
Paneli: Pia Brezavšček, Katja Čičigoj, Chrys Papaioannou, Anamarija Šiša

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Urnik:

 • 9.30: Odprtje simpozija
 • 9.45: Victoria Margree: Nevarni utopizem Shulamith Firestone
 • 11.15: Panel 1:
  Chrys Papaioannou: Vse-svetovno življenje
  Katja Čičigoj: O izvorih in ciljih: teleologija in naravno stanje v Dialektiki spola
 • 14.30: Panel 2:
  Anamarija Šiša: Šola je umirajoči pekel: anti-kapitalistični razmisleki o otrocih
  Pia Brezavšček: Radikalnost feminizma Shulamith Firestone
 • 16.15: Sophie Lewis: Maternično delo, konec dela, osvoboditev
 • 17.45: Sklepna diskusija

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Prireditev, ki jo organizirajo Mesto žensk, Knjigarna AZIL in Založba /*cf poteka s podporo Javne agencije za knjigo RS.