28

JUN

19:00

O vpraševanju z Mladenom DolarjemOsnovni Podatki

28. junij 2021 ob 19:00
Atrij ZRC in YouTube kanal ZRC
Opis

Spoštovane, spoštovani,

v ponedeljek, 28. junija, vas ob 19. uri vabimo v Atrij ZRC na razmislek o vpraševanju, s katerim bomo proslavili izid knjige Arona Ronalda Bodenheimerja Zakaj? O obscenosti vpraševanja. Knjigo bo predstavil filozof in pisec spremnega besedila Mladen Dolar, ki mu bosta z interpretacijo slavnih primerov vprašanj iz literature in zgodovine pomagala igralca Branko Jordan in Klara Kuk.

Bodenheimerjeva knjiga, ki je v prevodu Alfreda Leskovca nedavno izšla pri Društvu za teoretsko psihoanalizo, ima zelo natančen fokus: analizo vprašanja, akta vpraševanja kot takega, pretres njegovih predpostavk in nasledkov. Avtorjeva teza je, da je vprašanje kot lingvistični mehanizem vselej vpisano v določeno strukturo oblastnih razmerij, spraševalca postavlja v nadrejeni položaj, izprašanec pa strukturno ne more zares odgovoriti na zastavljeno vprašanje, vprašanje v njem vselej prinese na dan določen občutek krivde, še več, v aktu vpraševanja je nekaj obscenega, tudi kadar gre za navidez povsem nedolžne in objektivne reči.

Knjiga analizira dolgo vrsto tipičnih vsakdanjih vprašanj, tem pa dodaja niz slavnih primerov iz literature (Hamlet, Julij Cezar, Wilhelm Tell, Faust itd.), analizira probleme samospraševanja, retoričnih vprašanj in nenazadnje lucidno posega na področje filozofije (od sokratskih vprašanj v Platonovih dialogih do Heideggerja):

Ali me ljubiš?
Koliko je ura?
Ali obstaja Bog?
Očka, zakaj je nebo modro?
Biti ali ne biti?
Zakaj se igraš s svinčnikom?
Kako si kaj?
Zakaj so Turki v Nemčiji tako osovraženi?
A ne smem niti vprašat?
Zakaj je Mozart ustvaril Čarobno piščal?
Hočete več ali manj države?
Zakaj je rajši bit in ne nič?

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Aron Ronald Bodenheimer (1923–2011) je bil švicarski psihiater. Predaval je psihiatrijo in psihoterapijo na univerzah v Zürichu in Tel Avivu, kot gostujoči profesor pa tudi na številnih univerzah v Evropi in ZDA. Poleg knjig o psihoterapiji je napisal tudi vrsto drugih del o literaturi, judovski zgodovini itd. Pripadal je generaciji intelektualcev, ki so poleg svoje specializacije suvereno in eruditsko posegali na področja širše kulture, zgodovine in filozofije. Zakaj? (1984, druga razširjena izdaja 2011) je njegova najbolj znana in komentirana knjiga.

Knjiga je izšla s finančno podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in Veleposlaništva Švice v Republiki Sloveniji.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ogled bo mogoč tudi na YouTube kanalu ZRC, kjer bo prenos v živo: https://youtu.be/sP6UxriNSXw.

Knjiga bo na dan dogodka v Knjigarni Azil na voljo s popustom, po znižani ceni.

Prireditev poteka v soorganizaciji Knjigarne AZIL in Društva za teoretsko psihoanalizo ter ob finančni podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana - Ljubljana – Unescovo mesto literature.