16

JUN

19:00

Uganke na Slovenskem - dr. Saša Babič s PižamoOsnovni Podatki

16. junij 2021 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Kaj se zgodi, ko se v istem prostoru znajdeta avtorica knjige Beseda ni konj in nekdo, ki se prestavlja kot »krotilec besed«? Zagotovo boste priče razposajanemu dirjanju po maneži Atrija ZRC, čeravno le metaforično in v besedi - tam se bosta v sredo, 16. junija 2021 ob 19. uri ob izidu knjige Uganke na Slovenskem (Založba ZRC, 2021) pogovarjala njena avtorica dr. Saša Babič, raziskovalka Inštituta za slovensko narodopisje ZRC SAZU, in Boštjan Gorenc Pižama, pisatelj in prevajalec.
 
Uganke so folklorni obrazci, ki jih obdaja pridih nekakšne skrivnostnosti, zagonetnosti, začenja svoje delo o ugankah etnologinja in jezikoslovka dr. Saša Babič, ki se je doslej ukvarjala z najbolj razvpitimi, a zato včasih tem manj raziskanimi pojavi v jeziku, recimo kletvicami, reki in pregovori. V preteklosti so bile uganke povezane tudi z rituali, v sodobnosti pa so ubrale pot žanra, namenjenega zabavi. Toda kljub temu, da v sodobnih ugankah prevladuje humorna fukcija, uganke skušajo spravljati v smeh tako z besednimi igrami kot z nekaterimi kompleksnejšimi vzvodi, ki razkrivajo družbene probleme, npr. rasizem, seksizem, družbene in naravne katastrofe, opozarja avtorica. Uganke so vedno tesno povezane z okoljem, v katerem so nastale, in tujcem utegnejo biti nerazumljive.
Knjiga Saše Babič, ki je prvo tako izčrpno delo na tem področju, prinaša v prvih poglavjih znanstvene razčlenitve ugank, analizo njihove strukture ter izsledke tujih raziskovalcev, ki so se doslej posvečali temu žanru. Zatem pa se avtorica posveti konkretnim primerom - ugankam, ki krožijo v slovenskem jeziku, in jih razvrsti v več kategorij.
 
»Knjiga želi predvsem predstaviti folklorno uganko kot zelo živ in stalno spreminjajoč se pojav v družbi«, piše Saša Babič. Doda še, da se uganka »pokaže kot katalizator družbenih stisk in kazalnik sprememb«. V sodobnem času ima »funkcijo sproščanja napetosti in pogledov na humoren način, pa čeprav mestoma že preseže družbeni konsenz o meri dobrega okusa« - kar napeljuje na žanr stendap komedije, v katerem blesti Boštjan Gorenc Pižama.
 
Kako pomembna in oprijemljiva je vez med ugankami in humorjem, potrjujejo tudi duhovite ilustracije, s katerimi je knjiga opremljena. Njihov avtor je dr. Izar Lunaček, filozof in stripar, ki se je v ilustriranju precej nehvaležne teme, filozofije smešnega, pomeril že v svoji knjigi Sveto & smešno (Založba ZRC, 2020). Ni si polomil svinčnika in tokrat je spet v odlični formi.
 
Pogovor, ki ga omogoča Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, bo potekal v živo, k spremljanju lepo vabljeni vsi, ki ustrezate kateremu od pogojev PCT - prebolevniki, cepljeni ali testirani (zahteva se negativni izid testa na covid-19!). Nadalje velja še, da smete v Atrij vstopiti samo, če ste zdravi in ne kažete nobenih znakov akutne bolezni dihal. Ves čas obiska je obvezna uporaba (pravilno nameščene!) obrazne zaščitne maske. Prosimo vas tudi, da upoštevate pravila higiene rok in kašlja, pa tudi sedežni red - ne raznašajte stolov, ki so postavljeni tako, da upoštevajo predpisano razdaljo.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Organizator: Knjigarna AZIL v sodelovanju z Založbo ZRC in ob podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.