22

DEC

20:00

Šport, igre, življenje

Pogovor ob predstavitvi knjige o filozofiji športa in iger


Osnovni Podatki

22. december 2020 ob 20:00

Opis

Prijazno vabljeni na spletni pogovor ob predstavitvi knjige ameriškega filozofa Bernarda Herberta Suitsa Muren: igre, življenje in utopija (Založba Sophia, 2020)*. Knjiga velja za eno temeljnih del na področju filozofije športa, hkrati pa je iskriv filozofski roman v dialogih, v katerih avtor alias Muren analitično in izzivalno prekucne teorije iger, se postavi po robu znameniti Wittgensteinovi izjavi, da iger ni mogoče definirati, in vztraja pri robnosti. Skozi sokratske dialoge med Murnom in njegovima učencema Skeptikom in Preudarnostjo ter drugimi liki spreobrne tisočletno Ezopovo basen o Murnu in Mravlji.

V pogovoru, ki bo potekal v živo v torek, 22. decembra, ob 20.00, bodo sodelovali: dr. Olga Markič in dr. Lev Kreft s Filozofske fakultete v Ljubljani ter dr. Jernej Pisk, predsednik Slovenskega društva za filozofijo športa. Pogovor bo povezoval Mitja Uršič, prevajalec knjige.

Povezava na dogodek: https://us02web.zoom.us/j/84517944990 ali na YiouTube kanalu ZRC SAZU: https://youtu.be/xXd8_YqdltI

*Pri nas nimamo veliko knjig s področja filozofije športa in filozofije iger, ta pa je po pristopu še pravi unikum. "Muren je nenavadna knjiga. Filozofsko poglobljena, a pristno duhovita in zabavna. V prvi vrsti je opredelitev in obramba visoko verjetne definicije iger, hkrati pa ji uspe vzbuditi najgloblja in najbolj izzivalna vprašanja o pomenu življenja. In vse to v dialogih med insektom in njegovimi učenci in učenkami! Preprosto ji ni para." (Shelly Kagan, profesor normativne etike na Univerzi Yale)

Organizator: Knjigarna AZIL v sodelovanju z Založbo Sophia in ob podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.