Osnovni podatki
4. november 2019 ob 18:00
Knjigarna AZIL

Organizator
Založba ZRC
Opis

Spoštovane, spoštovani,

v ponedeljek, 4. novembra vas ob 18. uri vabimo v Knjigarno Azil na predstavitev znanstvene monografije Skrivnostni tujec in demonski sovražnik: Drugi in drugost v slovenski slovstveni folklori, ki je letos izšla v knjižni zbirki Studia mythologica Slavica – Supplementa pri Založbi ZRC.

O vedno aktualni tematiki tujosti in drugosti se bosta pogovarjali moderatorka Sara Špelec in avtorica Anja Mlakar. Beseda bo tekla o tem, kdo Drugi je in zakaj ga sploh potrebujemo. Slovenska slovstvena folklora je bogata z zgodbami o raznolikih tujcih, ki pa se po lastnostih, ki so jim pripisane, med seboj zelo razlikujejo – od krvoželjnih osmanskih Turkov in objestnih Napoleonovih Francozov do prebrisanih Romov in skrivnostnih Judov.

Avtorica v knjigi teoretizira razmerje med slovstveno folkloro z zgodovinsko tematiko in zgodovinsko resničnostjo ter išče odgovore na to, kaj nam v konkretni fizični prostor umeščene pripovedke lahko povedo o našem kolektivnem spominu.

Monografija preko teoretičnega pregleda izgradnje in pomena Drugega ter interpretacije primerov slovenskih pripovedk ponuja nov premislek o naši percepciji tujcev in, nenazadnje, samih sebe.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Kulturni program knjigarne Azil podpira Javna agencija za knjigo RS.