Osnovni podatki
26. november 2016 ob 18:00
Atrij ZRC

Organizator
Založba ZRC
Zavod Maska
Opis

Spoštovani,

v soboto, 26. novembra ob 18. uri vas vabimo v Atrij ZRC na pogovor z avtorjem knjige Politična zgodovina bodeče žice Olivierom Razacom.

Bodečo žico so izumili leta 1874 v ZDA, kjer se je izvorno uporabljala za ograjevanje zasebnega teritorija v preriji v času t. i. osvajanja »divjega zahoda«, pri čemer je odigrala ključno simbolno vlogo v etnocidu belopoltih kolonizatorjev nad staroselskim prebivalstvom.

V krajšem predavanju in pogovoru z avtorjem knjige Olivierom Razacom pa bo mogoče izvedeti še, kaj se je z bodečo žico dogajalo kasneje v zgodovini, od njene uporabe v prvi svetovni vojni in v koncentracijskih taboriščih v času nacizma, pa vse do danes, ko nekatere evropske države (Slovenija je med njimi) svojo suverenost ponovno »branijo« prav z novo, tehnološko izpopolnjeno različico stare bodeče žice.

Z avtorjem se bo pogovarjal Boštjan Nedoh, pisec spremne besede h knjigi. Pogovor bo potekal v slovenskem in francoskem jeziku s konsekutivnim tolmačenjem.

O avtorju:

Olivier Razac je filozof. Od leta 2014 predava na Univerzi Grenoble Alpes v Franciji. V svojem delu se posveča načinom izvajanja oblasti v sodobnih družbah, pri čemer nadaljuje analize Michela Foucaulta.

O knjigi:

Prevedla Sonja Dular Avtor spremnega besedila Boštjan Nedoh Uredila Amelia Kraigher Izšlo pri Založbi Maska

Za bodečo žico kot sredstvo političnega upravljanja s prostorom so v sodobni zgodovini značilni trije momenti, ki jih avtor označi za paradigmatične: prvič, izum bodeče žice, ki se zgodi leta 1874 v ZDA, kjer se je izvorno uporabljala za ograjevanje zasebnega teritorija v preriji v času t. i. osvajanja »divjega zahoda«, pri čemer je odigrala ključno simbolno vlogo v etnocidu belopoltih kolonizatorjev nad staroselskim prebivalstvom; drugič, obdobje prve svetovne vojne in uporaba bodeče žice pri pozicijskem vojskovanju; tretjič, uporaba bodeče žice v arhitekturi koncentracijskih in uničevalnih taborišč v času nacizma.

Knjiga bo na dan prireditve na voljo po znižani ceni.

Pogovor je omogočil Francoski inštitut v Sloveniji.

Prireditve Knjigarne Azil sofinancira Javna agencija za knjigo RS.