Osnovni podatki
19. december 2011 ob 17:00
Atrij ZRC

Organizator
Založba ZRC
Opis

V ponedeljek,  19. decembra 2011, ob 17. uri vas vabimo v Atrij ZRC (na Novem trgu 2) na pogovor o knjigi »Srečko Kosovel. Monografija«, ki je nedavno izšla pri Založbi ZRC.

Z avtorjem monografije dr. Janezom Vrečkom se bo pogovarjal dr. Lev Kreft. Pogovor bo spremljala projekcija tridesetih fotografij dokumentarnega gradiva, ki dopolnjujejo monografijo.

Knjiga Janeza Vrečka »Srečko Kosovel. Monografija« je izšla znotraj zbirke Monografije k Zbranim delom slovenskih pesnikov in pisateljev, podzbirke Zbranih del (urednik zbirke je Matija Ogrin).

Kosovelovo Zbrano delo, obsežno za tako mladega pesnika, je uredil že Anton Ocvirk in je izhajalo v daljšem obdobju od 1946 do 1977. Ravno s Kosovelovim opusom se je zbirka Zbranih del pričela. Zdaj zaokroža ta pomemben opus tudi monografski prikaz. Poznavalec Kosovela Janez Vrečko prikazuje pesnikov postopen, ne vselej enosmerni razvoj od impresionizma prek ekspresionizma v avantgardne smeri, in prikaže, kako je pri Kosovelu pogosto več literarnih usmeritev potekalo hkrati ali v sosledju. Osrednjo pozornost nameni avtor monografije razlagi Kosovelovega konstruktivizma. Ta je po njegovih dognanjih ena pomembnejših usmeritev Kosovelovega opusa in prav na tem področju je monografija odkrila več novosti. Monografijo dopolnjuje 30 fotografij dokumentarnega gradiva; izmed teh so nekateri predmeti ali dokumenti prvikrat objavljeni.

-----------------

Dogodek poteka v organizaciji Založbe ZRC, Knjigarne Azil in Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede. Finančno ga podpira Javna agencija za knjigo republike Slovenije.