Osnovni podatki
1. julij 2019 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Založba ZRC
Opis

Založba */cf in Knjigarna Azil vabita na okroglo mizo o mednarodnih vidikih osamosvojitve Slovenije, na kateri bo sodeloval avtor knjige Nova država za nov svetovni red Carlos G. Villa.

Knjiga, ki jo je leta 2017 izdala Založba /*cf je pred kratkim izšla v španščini pri ugledni založbi Comares Editorial s sedežem v Granadi. Njen izid bomo obeležili tudi na okrogli mizi v Ljubljani, in sicer 1. julija 2019 ob 19. uri v Atriju ZRC.

Sodelujejo: avtor knjige Carlos G. Villa, Branko Bembič in Tomaž Mastnak

Moderator: Jure Ramšak

Knjigo Nova država za nov svetovni red bo uvodoma predstavil Rastko Močnik.

Nova država za nov svetovni red postavlja slovensko osamosvojitev na svetovno prizorišče in s tem v raziskovanje naše bližnje preteklosti vnaša novo razsežnost. Raziskuje namreč proces slovenske osamosvojitve s stališča svetovnega sistema in v dolgem trajanju. Avtor analizira, kako so se razvijala notranja protislovja v SFRJ in kako so na te procese vplivali zunanji dejavniki; tako kombinira notranjo in zunanjo perspektivo, ob tem pa prikazuje zgodovinsko dogajanje hkrati z objektivnega teoretičnega stališča in iz subjektivnega gledišča vpletenih akterjev. Avtor je proučeval arhive v Ljubljani, Beogradu in Washingtonu. Intervjuval je glavne protagoniste tako v Sloveniji in Jugoslaviji kakor v evropski in svetovni politiki. Iz večletnega dela na terenu in v arhivih je nastala knjiga, ki prinaša številna nova dejstva in izvirne analize.

Okrogla miza bo potekala v slovenskem in angleškem jeziku.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Prireditev poteka ob podpori Javne agencije za knjigo RS.