21

JUN

19:00

Naroube prav: folklorne in spominske pripovedi iz šentruperske fare na Dolenjskem

Predstavitev knjige


Osnovni Podatki

21. junij 2019 ob 19:00
Galerija OŠ dr. Pavla Lunačka, Šentrupert 57, 8232 Šentrupert
Opis

V petek, 21. junija, bo v Šentrupertu 2. narečni večer, na katerem bodo ob 19. uri v galeriji OŠ dr. Pavla Lunačka predstavili knjigo Vere Smole Naroube prav: folklorne in spominske pripovedi iz šentruperske fare na Dolenjskem, ki je letos izšla pri Založbi ZRC.

Avtorica knjige prof. dr. Vera Smole, po rodu iz Šentruperta, je dolgoletna predavateljica dialektologije in zgodovine slovenskega jezika na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, mentorica številnim diplomantom, magistrantom in 6 doktorantom ter raziskovalka slovenskih narečij, med katerimi je bil prvi – in k njemu se vedno znova vrača – njen materni vzhodnodolenjski šentruperski govor, ki je zato v slovenski in slovanski dialektologiji eden najbolje raziskanih in poznanih narečnih govorov.

Narečni večer bodo sooblikovali: prof. dr. Vera Smole, avtorica knjige, prof. ddr. Marija Stanonik, urednica zbirke Glasovi, Ivanka Ponikvar in Jože Ramovš, Mladinski pevski zbor OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, Vaški pevci Šentrupert in harmonikar Žan Kostanjevec. Dogodek bo povezovala Petra Krnc Laznik.

Prijazno vabljeni!