02

DEC

19:00

Krik ljudstva

150 let pariške komune


Osnovni Podatki

02. december 2021 ob 19:00
Atrij ZRC
Opis

Knjigarna Azil in revija Stripburger v četrtek, 2. decembra ob 19. uri vabita v Atrij ZRC na pogovor ob izidu slovenskega prevoda stripa Krik ljudstva.

Pogovor bo mogoče v živo spremljati tudi na YouTube kanalu ZRC (oziroma na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=9Mp9VaSx3dQ&ab_channel=ZRCSAZU).

18. marca 1871 so ljudske množice v Parizu prevzele – in si vzele nazaj – oblast v mestu. Tako je nastala pariška komuna, upor ljudstva, ki je od spodaj navzgor želelo zgraditi drugačno družbo. Stripovski album Krik ljudstva, ki ga je po adaptaciji istoimenskega romana francoskega romanopisca in filmskega ustvarjalca Jeana Vautrina ustvaril priznani stripovski mojster Jacques Tardi, odpira dragocen razmislek o zgodovinskem pomenu (in mitu) pariške komune pa tudi današnjih družbenoekonomskih neenakostih in možnostih upora proti krivicam in nevzdržnosti trenutnega sistema.

V pogovoru, ki ga bo povezovala filozofinja Lea Kuhar, bodo sodelovali še sociolog in politični teoretik Tomaž Mastnak, Uroš Mikanovič iz kolektiva Rdeča pesa ter Peter Stanković, kulturolog in predavatelj na Fakulteti za družbene vede.

Pogovor bo pospremil nastop ženskega pevskega zbora Kombinat.

Slovenski prevod te monumentalne stripovske mojstrovine, ki jo je poslovenila Suzana Koncut, bo izšel v dveh delih – drugi del bo izšel februarja 2022 – v sozaložništvu Založbe ZRC ter Stripburgerja/Foruma Ljubljana.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Pogovor poteka v soorganizaciji knjigarne Azil in revije Stripburger ter ob finančni podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije ter Francoskega inštituta v Sloveniji.