23

MAJ

20:00

Kdo se boji cepiv?Osnovni Podatki

23. maj 2019 ob 20:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Spoštovane, spoštovani,

ob izidu knjige Kdo se boji cepiv? vas vabimo na okroglo mizo z avtorjem knjige Andreo Grignoliom.

O zgodovini cepljenja in o gibanjih proti njem se bo z avtorjem pogovarjal infektolog in pediater Marko Pokorn. Okroglo mizo bo moderiral Vid Čeplak Mencin.

Monografija Andrea Grignolia Kdo se boji cepiv? (prev. Alenka Jovanovski, spremna beseda Marko Pokorn, Založba /*cf., 2018) izhaja iz izjemno aktualnega in pertinentnega vprašanja: zakaj danes, po dveh stoletjih uspešnega boja proti nalezljivim boleznim, v liberalnih družbah toliko ljudi, ki so razmeroma dobro izobraženi in imajo dober materialni in socialni status, dvomi o koristnosti cepiv, bodisi tako da se cepljenju izogibajo ali pa mu celo aktivno nasprotujejo (državljanska nepokorščina, razne civilne iniciative)? To je trend, ki ga opažamo od začetka osemdesetih let 20. stoletja, in ki se vse odtlej krepi.

Avtorjev odgovor je, da za to obstajajo trije glavni družbeni razlogi: ideološki (pripadniki liberalnega srednjega razreda dajejo prednost izogibanju individualnim tveganjem pred kolektivno racionalnostjo in odgovornostjo), informacijski (dostopnost obilja informacij, četudi lažnih, o tveganjih cepljenja) in socialni (zaščitniško starševstvo kot posledica nizke rodnosti in poznega starševstva ter osip zdravniške avtoritete).

Andrea Grignolio nam na privlačen način predstavi zgodovino cepljenja in gibanj proti njem, premišljuje preteklost, sedanjost in prihodnost cepiv, na koncu pa ponudi tudi nekaj orodij in strategij za izboljšanje komunikacije med medicinsko stroko in državljani, ki bi lahko omilile in zmanjšale odpor proti cepivom in cepljenju.

Okrogla miza bo v angleškem jeziku.

Dogodek pripravljamo: Založba /*cf., Italijanski inštitut za kulturo in Knjigarna Azil.

Program knjigarne Azil finančno podpira Javna Agencija za knjigo RS.