Osnovni podatki
22. marec 2018 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Založba ZRC
Opis

Knjigarna Azil in Združenje Aufhebung v sodelovanju z Založbo Krtina in Društvom za teoretsko psihoanalizo v četrtek, 22. marca ob 19. uri vabita na duet Petra Bojanića in Zdravka Kobeta z naslovom:

Heglova policija.

Hegel je med civilno družbo kot prostorom za uveljavljenje posebnosti in politično državo kot sfero občega uvrstil dve posredniški instituciji, ki naj bi ublažili strukturne slabosti civilne družbe. To sta policija in korporacija. Toda če je v zadnjem obdobju Heglova korporacija pritegnila izjemno pozornost, je policija v veliki meri ostala v senci. Pozorno branje pa pokaže, da je Heglovo pojmovanje policije izjemno natančno in da dejansko vsebuje številne neizkoriščene nauke, na primer glede podrobnejše določitve ideje socialistične vladnosti. Petar Bojanić in Zdravko Kobe bosta poskušala pojasniti vse, kar ste vedno želeli vedeti o policiji, pa si niste upali vprašati Hegla.

Nastop Petra Bojanića bo potekal v srbsko-hrvaškem jeziku.

Dogodek organiziramo ob nedavnem izidu tretjega dela Heglove Znanosti logike (2017, Društvo za teoretsko psihoanalizo) in z namenom, da bi spomnili na slovenski prevod Heglovega dela Oris filozofije pravice (2013, Založba Krtina). Obe knjigi bosta na dan prireditve v Knjigarni Azil na voljo po znižani ceni. 

O razpravljalcih:

Zdravko Kobe predava Nemško klasično filozofijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Objavil je štiri samostojne monografije o Kantu, v katerih razvija konsistentno interpretacijo kritične filozofije na ravni sodobne filozofske razprave. Prevedel je tudi vidna filozofska dela, kot so Kritika čistega uma, Znanost logike in Oris filozofije pravice.

Petar Bojanić je direktor Inštituta za filozofijo in socialno teorijo na Univerzi v Beogradu, vodi pa tudi Center za etiko, pravo in uporabno filozofijo v Beogradu in Center za napredne študije – Jugovzhodna Evropa na Reki. Angleški prevod njegove knjige Violence et Messianisme (Pariz: Vrin in Milano: Mimesis, 2015) bo v letu 2018 izšel pri založbi Routledge.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Program knjigarne Azil finančno podpira Javna agencija za knjigo RS.