27

JAN

18:00

Dan spomina na žrtve holokavsta

Pogovor ob izidu knjige Sonjin dnevnik


Osnovni Podatki

27. januar 2021 ob 18:00
Zoom
Opis

Spoštovane, spoštovani,

vabimo vas na spletni pogovor ob izidu knjige Sonjin dnevnik, ki bo potekal na dan spomina na žrtve holokavsta, 27. januarja, ob 18. uri. V njem bodo sodelovali dr. Oto Luthar, dr. Jaša Drnovšek in dr. Irena Šumi, povezovala bo Agata Tomažič.

Sonjin dnevnik, s polnim naslovom Sonjin dnevnik. Beg in alija v zapisih Sonje Borus iz Berlina, 1941 – 1946 (Založba ZRC, 2021), je knjiga z zapiski berlinske najstnice, ki se je med drugo svetovno vojno skupaj s konvojem t. i. Joškovih otrok prebijala v Palestino, prej pa skrivala in bivala med drugim tudi v Sloveniji.*

Vabljeni k spremljanju pogovora na spletni platformi zoom, ki omogoča tudi možnost sodelovanja v razpravi: https://us02web.zoom.us/j/86755489210.

Bomo pa pogovor prenašali še na YouTube kanalu ZRC SAZU: https://youtu.be/rKYv8OuhtkM.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

*Knjiga, ki je pravkar izšla v prevodu dr. Jaše Drnovška, je torej verodostojen dokument, ki ga je pred izidom v nemškem izvirniku avtorizirala tudi Sonja Borus, po vojni Šošana Harari. »Moj moto je bil optimizem, ki sem ga v sebi nosila na celotni življenjski poti. Zmeraj sem vedela, da me v prihodnosti čaka boljše življenje. Bili so tudi trenutki, ko sem mislila, da bom morala vse opustiti, toda prav ta notranja iskra mi je rekla, da bo vedno vse dobro,« je leta 2011, ob prvem izidu svojega dnevnika, v predgovoru zapisala tedaj 84-letna gospa.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Organizator: Knjigarna AZIL v sodelovanju z Založbo ZRC in ob podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.