08

MAJ

19:00

Čudovita znanost Nikole Tesle

Razprava o knjigi Nikole Tesle Problem povečevanja človeške energije


Osnovni Podatki

08. maj 2019 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana
Opis

Spoštovane, spoštovani,

vabimo vas na pogovor o Nikoli Tesli in njegovi knjigi Problem povečevanja človeške energije, ki je pravkar izšla pri Založbi ZRC in založbi Litera.

O čudoviti znanosti Nikole Tesle se bodo pogovarjali prevajalec in pisec spremne besede Tibor Hrs Pandur, znanstvenik in izumitelj Andrej Detela in zgodovinar znanosti Stanislav Južnič.

Pogovor bo 8. maja ob 19. uri v Atriju ZRC.

Problem povečevanja človeške energije, ki ga prvič predstavljamo v slovenskem prevodu, je Nikola Tesla objavil leta 1900 v junijski številki Century Magazine in velja za osrednji spis v njegovem opusu. V tej poljudni znanstveno-filozofski razpravi je na podlagi spoznanj, pridobljenih na eksperimentalni postaji, ki jo je med 1899 in 1900 zgradil v Colorado Springsu, podal razloge za raziskave, ki so ga pripeljale do razvoja brezžičnega sistema prenosa električne energije, kasneje utelešenega v prototipu postaje Wardenclyffe na Long Islandu v New Yorku. Ob predstavitvi svoje družbene teorije, teorije vojne in filozofije družbenotransformativnih tehnologij, je raziskal tudi možnosti izdelave »samogibnega toplotnega motorja«, ki bi vso pogonsko moč črpal neposredno iz okolja, ter predstavil izum prvega »teleavtomata«, daljinsko upravljane ladjice in s tem postavil temelje sodobni radiotehniki, daljinskemu upravljanju in eksperimentalni robotiki.

Več o knjigi se je mogoče prebrati v promocijskem letaku.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Program knjigarne Azil finančno podpira Javna Agencija za knjigo RS.

Knjigo bo na dan prireditve po znižani ceni mogoče kupiti v knjigarni Azil.