Osnovni podatki
8. julij 2020 ob 21:00
Amfiteater Kosovelovega doma, Sežana

Organizator
Založba ZRC
Opis

V sredo, 8. julija vas ob 21.uri vabimo v Kosovelov dom v Sežani na predstavitev stripovskega albuma z naslovom Črni plamen: Požig Narodnega doma v Trstu. Strip bosta Založba ZRC in Primorski dnevnik v sozaložništvu izdala v ponedeljek 13. julija, na dan stoletnice požiga. Strip avtorjev Zorana in Ivana Smiljanića sicer v nadaljevanjih že izhaja v Mladini in v Primorskem dnevniku.

S stripom, v katerem se življenja izmišljenih junakov prepletajo z resničnim zgodovinskim dogajanjem, obeležujemo stoletnico požiga tržaškega Narodnega doma, simbola slovenske prisotnosti v Trstu, 13. julija 1920. Protagonista stripa, Slovenec Josip Furlan ter Italijan Giuseppe Pazzi, sta mlada Tržačana, ki si v otroštvu izgradita skupno identiteto na podlagi romanov Karla Maya. Politični pretresi, ki segajo od italijansko-slovenskih napetosti, prve svetovne vojne in razpada Avstro-Ogrske, pa do vznika fašizma, med nekdanja prijatelja vnašajo vse več razdora. Napetosti eskalirajo v večeru požiga Narodnega doma, ki še danes preseneča s svojo brutalnostjo in histeričnostjo...

Vstop je prost.
(OPOZORILO: Če bo predstavitev v Veliki dvorani, bo število sedežev omejeno, do sedeža pa bo treba nositi zaščitno masko.)

Prirejajo:
Kosovelov dom Sežana, Kosovelova knjižnica Sežana, Kosovelova spominska soba (Ljudska univerza Sežana) v sodelovanju z Založbo ZRC in Primorskim dnevnikom.

Pred predstavitvijo bo ob 20.00 v Mali galeriji Mira Kranjca odprtje razstave tabel iz tega stripovskega albuma. Razstava bo na ogled do 24. julija 2020.