Osnovni podatki
5. december 2019 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Založba ZRC
Opis

 

Založba /*cf in Knjigarna Azil vas ob izidu knjige Črna internacionala. Vojna, veliki biznis in vpeljava neoliberalizma vabita na pogovor z avtorjem knjige Tomažem Mastnakom. Z njim se bo pogovarjal sociolog Gorazd Kovačič.

Beseda bo tekla o povojni uvedbi neoliberalizma v okupirani zahodni Nemčiji in drugod ter o za neoliberalizem ključni podreditvi javne oblasti kartelnim zasebnim poslovnim interesom. Neoliberalizem je v Nemčiji namreč uvedla vojaška oblast, potem ko je v nasprotju z uradno politiko takratne ameriške vlade zatrla demokratično protinacistično gibanje, blokirala denacifikacijo in dekartelizacijo nemške težke industrije, ustvarila antikomunistično polarizacijo in izigrala alternativne liberalne miselne tokove, ki so videli pot k prenovi demokracije in liberalizma prek okrepitve vloge javne oblasti pri reguliranju gospodarstva.
Govorca bosta poskušala ponuditi globji vpogled v neoliberalni sistem zasebnega vladanja in prevlade koncentrirane ekonomske moči nad demokratično javno oblastjo. Poznavanje teh procesov je po mnenju avtorja knjige namreč ključno za razumevanje današnjih političnih izzivov.

Knjiga Tomaža Mastnaka Črna internacionala: Vojna, veliki biznis in vpeljava neoliberalizma je eruditsko, interpretativno in slogovno izjemna analiza povojne uvedbe neoliberalizma v okupirani zahodni Nemčiji in drugod. Izšla je v dveh zvezkih. Več o knjigi si je mogoče prebrati na spletnih strani Založbe /*cf: 1. zvezek in 2. zvezek.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Prireditev poteka ob podpori Javne agencije za knjigo RS.

* Fotografija: Štrajk Fordovih delavcev in njihovih otrok, april 1941. Vir: Wayne State University