26

MAJ

18:00

Z dežja pod kap in nazaj

Pogovor ob predstavitvi knjige Borisa Muževiča


Osnovni Podatki

26. maj 2022 ob 18:00
Atrij ZRC
Opis

  

Spoštovane, spoštovani,

vabimo na pogovor ob predstavitvi knjige Borisa Muževiča Z dežja pod kap in nazaj: Ljubljana–Beograd–Ljubljana, 1985–1990, ki bo v četrtek, 26. maja 2022, ob 18. uri, v Atriju ZRC.

Sodelovali bodo sociologinja Sonja Lokar, antropologinja Tanja Petrović, zgodovinar Tvrtko Jakovina (Filozofska fakulteta v Zagrebu), filozof Lev Kreft, zgodovinar Božo Repe ter avtor knjige, sociolog Boris Muževič.

Gostje bodo razmišljali o poskusu reševanja skupne države in socialističnega družbenega sistema v prelomnem obdobju Jugoslavije in o možnosti obnove razrušenih socialističnih družbenih pridobitev danes. Današnje nerazumevanje razpadanja in sesuvanja socialistične Jugoslavije v drugi polovici osemdesetih let vzporedno z revizionističnim tolmačenjem zgodovine onemogoča plodno družbenozgodovinsko razpravo, ki pa je nujna. Predstavili in aktualizirali bomo ključne iztočnice obsežne knjige Borisa Muževiča, sociologa, novinarja, legende Radia Študent, prevajalca Gramscijevih spisov, v prelomnih letih izvršnega sekretarja centralnega komiteja ZKJ ter člana predsedstva CK ZKJ.

Gre za edinstveno knjigo v slovenskem knjižnem prostoru, ki je hkrati tudi neprecenljiv in natančen zgodovinski dokument. Zasnovana je na izvirnih, neavtoriziranih stenogramih večinoma zaprtih sej predsedstva centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije in drugih republiških in zveznih organov in komisij ter na avtorjevih zapiskih in analizah neposredno v času dogajanja v letih 1985–1990, ki so kulminirala v razpadu skupne države in osamosvojitvenih vojnah. Ne gre za naknadni zapis po spominu, ampak za prvoosebno in kritično kroniko udeleženca, iz katere se lahko mnogo naučimo in marsikaj drugače uvidimo.

Prireditev poteka v organizaciji Knjigarne Azil in Založbe Sophia ter ob podpori Javne agencije za knjigo.