Osnovni podatki
5. februar 2019 ob 19:00
Atrij ZRC, Novi trg 2, Ljubljana

Organizator
Založba ZRC
Opis

Združenje Aufhebung in Knjigarna Azil v sodelovanju z Društvom za teoretsko psihoanalizo vabita na predavanje Alenke Zupančič z naslovom Po »koncu umetnosti« ali Hegel s Francisom Baconom, ki bo v torek, 5. februarja ob 19. uri v Atriju ZRC.

V zasluženo slavnih intervjujih, ki jih je z njim naredil David Sylvester, Francis Bacon reče marsikaj, kar ni izjemno zanimivo le v kontekstu njegovega slikarstva, temveč je tudi filozofsko izjemno zanimivo. Izhajajoč iz specifične in težavne konfiguracije, v kateri se nahaja moderna umetnost glede na pretekla obdobja, na presenetljiv način artikulira in odgovori na celo vrsto ključnih vprašanj: vprašanje ontološkega statusa videza; razmerja naključja in nujnosti; objekta, ki ni enostavno nasprotje subjekta… Nič manj presenetljivo ni, v kolikšni meri v njegovem govoru skoraj dobesedno odzvanjajo nekatere Heglove formulacije iz Predavanj o estetiki. Prav to bomo vzeli za izhodišče razmisleka, v katerem bomo poskusili opredeliti tako bližino kot razdaljo, ki loči Bacona od Hegla.

Alenka Zupančič bo na predavanju razgrnila nekatere teme, s katerimi se ukvarja v zadnjem času in ki bodo kmalu predstavljene tudi v knjižni obliki. Monografija Konec koncev, ki bo v letošnjem izšla letu pri DTP, je zastavljena kot filozofska obravnava motiva »konca« v različnih kontekstih in oblikah.

Dogodek se navezuje na izdaje Heglovih Predavanj o estetiki, ki so izšle pri DTP, in na posebno številko revije Problemi z naslovno temo Koncepti: Heglove estetike. V tej številki so predstavljeni nekateri prispevki s konference Koncepti: Heglova Estetika, ki jo je januarja 2018 organiziralo Združenje Aufhebung v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in MG+MSUM.

Na dogodku bo številka Problemov Koncepti: Heglove estetike na voljo po znižani ceni (20%). Prav tako bo po znižani ceni (20%) dostopen pravkar izšel ponatis knjige Hegel, Predavanja o estetiki: Uvod.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Program knjigarne Azil finančno podpira Javna agencija za knjigo RS.

Knjige Založbe ZRC na Sejmu na zraku

25. 5. 2020 – Založba ZRC SAZU

Več >>

Spremenjen delovni čas Knjigarne Azil

10. 6. 2020 – Založba ZRC SAZU

Več >>