05

FEB

18:00

ABCČĆ migracij z Jernejem Mlekužem in Miho Šaleharjem

Spletni pogovor ob izidu knjige o tem nebodigratreba pojavu


Osnovni Podatki

05. februar 2021 ob 18:00
https://youtu.be/75JxQbjKWBY
Opis

ABCČĆ migracij Jerneja Mlekuža je posodobljena in izpopolnjena verzija abecednika, ki je prvič izšel leta 2011 pod naslovom ABC migracij. Kombinacija črk ABC namiguje na »abecednik«, kar označuje »priročnik za začetno, osnovno spoznavanje določenega področja«. Knjiga ABCČĆ migracij je zato primerna tudi za mlade. Tem bolj pa za vse, ki so voljni za hip odložiti plašnice in se prepustiti branju o izseljenstvu in priseljenstvu, pojavoma, ki sta vedno dvosmerna. In ki obstajata od nekdaj, saj smo vsi homo migrans - sociološki koncept, ki označuje selečega se človeka.

Pogovor z dr. Jernejem Mlekužem, avtorjem knjige ABCČĆ migracij, boste lahko spremljali v petek, 5. februarja, ob 18. uri na kanalu YouTube (povezava: https://youtu.be/75JxQbjKWBY). Z njim se bo o nebodigatreba prišlekih, aleksandrinkah, kranjskih klobasah v vesolju in vsem ostalem, kar spremlja migracije, pogovarjal Miha Šalehar.

»Migracije so največkrat razumljene kot nekakšen nepotreben in nadležen stranski produkt človeškega razvoja. Tako kot hrup reaktivnih motorjev - ne poganja letala, le cefra nam možgane in osmišlja pomen besedne zveze zvočno onesnaževanje,« sarkastično zapiše dr. Jernej Mlekuž v pravkar izdani knjigi ABCČĆ migracij. In le kaj bi drugega kot ščepec žlahtnega sarkazma, pomešanega z obilico preverljivih dejstev, ki so nanizana v berljivem vrstnem redu, tudi pričakovali od raziskovalca Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU, znanege tudi kot dr. Burek? Še preden se lotimo podrobnejše predstavitve njegove nove knjige, velja poudariti, da jo poleg berljivosti odlikuje še izjemno lep videz in bogato slikovno gradivo: za prvo je zaslužna oblikovalka, večkrat nagrajena Tanja Radež, fotografije in ilustracije, med katerimi so tudi slike Samire Kentrić in Ejti Štih, pa je izbiral avtor sam.

Še več o knjigi ABCČĆ migracij, vključno z bralnimi priporočili izpod prstov dr. Erice Johnson Debeljak, Joe Valencica, Gorana Vojnovića in Ejti Štih, lahko preberete v ZRCalniku: https://zrcalnik.zrc-sazu.si/migracije-so-kot-zvok-reaktivca-nadlezen-a-nujen/

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Prireditev poteka ob podpori Javne agencije za knjigo RS - JAK.