Založba ZRC na spletnem knjižnem sejmu in v Knjigarni Azil

Pogovori z avtorji na videoposnetkih
Published on: November 24, 2021

Do zdaj vas je gotovo že dosegla vest, da Slovenski knjižni sejem v Cankarjevem domu zaradi slabih epidemioloških razmer tudi letos odpade. Dogajanje se ponovno seli na splet, kjer bo prisotna tudi Založba ZRC. Svojo e-stojnico smo ponovno založili z družboslovno-humanističnimi dobrotami po prijaznih sejemskih cenah, ki veljajo do vključno 5. decembra 2021. Vabimo vas, da si jih naročite pred domači prag (narocanje@zrc-sazu.si) ali pa se ponje oglasite v Azilu, naši sveže prenovljeni knjigarni na Novem trgu 2, kjer bodo v času sejma znižani še izbrani naslovi domačih humanističnih založb (Založba *cf., Založba Krtina in Založba Sophia), z 10 % popustom pa boste lahko kupili tudi vse tuje knjige. Odprto imamo od ponedeljka do petka od 10h do 18h ter ob sobotah od 10h do 14h. Pridite mimo, veseli vas bomo!

Delček sejemskega vzdušja bomo poskusili poustvariti tudi z dvema spletnima dogodkoma: Umetnost v žepu in Vesela znanost. Povezavi do obeh pogovorov z raziskovalkami in raziskovalci ZRC SAZU objavimo naknadno, k spremljanju pa vas toplo vabimo že zdaj!

Sejemska ponudba Založbe ZRC.pdf

Akcija domačih humanističnih založb v Azilu.pdf

Umetnost v žepu, književnost v hiši

Zbirka Umetnine v žepu, ki v obliki knjižic žepnega formata in mehke vezave izhaja pri Založbi ZRC od leta 2010, je ena najbolj prodajanih. Prinaša zanimive in poljudno spisane zgodbe o kulturnozgodovinskih spomenikih, mimo katerih nas morda vodijo vsakodnevne poti - ena takih je tudi stavba Društva slovenskih pisateljev, ki nastopa v pravkar izdani Pisateljski vili na Tomšičevi v Ljubljani. Z njeno avtorico, Barbaro Vodopivec, in Marjeto Ciglenečki, ki je pred dvema letoma prevzela urednikovanje zbirke Umetnine v žepu, se je pogovarjala Agata Tomažič, pogovoru pa lahko prisluhnete tu.

Vesela znanost

Usvajanje znanja preko igre, zabavni podatki in poigritev so eni od temeljnih načinov, kako predati pomembna spoznanja znanosti širši publiki. Izkoriščanje tako sodobnih (elektronskih) kot tradicionalnih oblik (družabnih) iger pa tudi učnih vsebin lahko pomeni dodatno vrednost - ne le za tiste, ki usvajajo znanje, temveč tudi za raziskovalce, saj se lahko potopijo v poigritve in podatke pretopijo v igro. V pogovoru bodo Dan Podjed, Saša Babič in Janoš Ježovnik pretresali izzive poigritev in družabnih iger, predstavili proces njihovega nastanka, tudi na primeru njihovih projektnih izdelkov: družabna igra Umazana igra, miselna igra Pregovorni spomin, jezikovna igra Besedoboj in jezikovni portal FrančekPovezoval bo Boris Kern.

Predvajano na spletni strani 37. SKS v nedeljo, 5. 12. 2021

 

Fotografija Igor Lapajne/ZRC SAZU