18

NOV

18:00

Obrisi gradnikov jutrišnjega sveta

Predstavitev zbirk kolumn Mateje Ratej Silhuete in Dragana Petrovca Stopinje upora


Basic Info

November 18, 2021 at 18:00
Atrij ZRC
Description

Spoštovane, spoštovani,

v četrtek, 18. novembra 2021 ob 18. uri vas vabimo v Atrij ZRC na predstavitev zbirk kolumn Mateje Ratej Silhuete in Dragana Petrovca Stopinje upora.

Pogovor bo mogoče v živo spremljati tudi na YouTube kanalu ZRC: https://www.youtube.com/watch?v=ZcxmsnwgWW8&ab_channel=ZRCSAZU.

Katere obrise soljudi iz preteklosti velja imeti z nami na poti, ko se borimo za pravico, da sanjamo o jutri in ga gradimo prijaznejšega? Dva pisca, strokovnjaka, vsak na svojem znanstvenem področju, predstavnika dveh generacij:

zgodovinarka Mateja Ratej in pravnik kriminolog Dragan Petrovec sta s pretanjenostjo in skromnostjo, a vendar z neukrivljivo humano držo v kolumnah zadnjih let v glavnih slovenskih časopisih branila prostor, ki ne podlega populističnim razdvajanjem.

Njuni letos izdani zbirki kolumn, Silhuete Mateje Ratej, ki so izšle pri Založbi Pivec, in Stopinje upora Dragana Petrovca, ki jih je izdala Založba Primus, ponujata družbeni oris, ki je brezčasen. Z razmislekom in zgodovinskim uvidom, ki sega v začetek preteklega stoletja, drži mariborska zgodovinarka neusmiljeno ogledalo sodobni družbi. Opozarja na dogajanja na robovih in na varljiv občutek izrednosti. Penolog z bogatimi izkušnjami in razumevanjem možnosti, ki obstajajo celo za zaporniškimi zidovi, ohranja upanje v možnosti transformacije znotraj okvirov pravnega sistema. Z opozorili o nedopustnostih išče poti, kako s pravnimi okopi zaščiten kapitalistični režim preoblikovati v družbeni sistem človečnosti.

Z izjemnima mislecema in piscema bo tekel pogovor o njunem delu in pomenu njunega pisanja – pogovor, v katerega bodo vključena tudi vprašanja iz občinstva, bo vodila Kristina Božič.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Dogodek poteka v organizaciji knjigarne Azil ob sodelovanju Založbi Pivec in Založba Primus in je del kulturnega programa knjigarne Azil, ki ga finančno podpira Javna agencija za knjigo RS.

Pogovor v Atrij ZRC bo potekal v skladu z ukrepi preprečevanja epidemije covid-19, zato vas vljudno prosimo, da upoštevate priporočila NIJZ. Za udeležbo je potrebno dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT (prebolelosti covida-19, cepljenju ali negativnem izvidu testiranja).