O inštitutu

Filozofski inštitut ZRC SAZU je bil ustanovljen leta 1979 kot Inštitut za marksistične študije in leta 1988 preimenovan v Filozofski inštitut. Raziskovalna usmeritev inštituta vsebuje štiri temeljne problemske osi, in sicer filozofijo v razmerju z znanostjo, filozofijo v razmerju z umetnostjo, filozofijo v razmerju s politiko in filozofijo v razmerju s filozofijo. Inštitut od svoje ustanovitve dalje razvija svoje raziskave kot sestavni del mednarodne filozofske diskusije. Raziskovalna področja, ki jih raziskovalci in sodelavci inštituta sistematično in kontinuirano raziskujejo, so: etika, estetika, sodobna filozofija, politična in pravna filozofija, filozofija jezika, filozofija zgodovine in zgodovina politične misli, zgodovina in filozofija znanosti, srednjeveška filozofija, filozofija Immanuela Kanta, filozofski pomen psihoanalize, predvsem psihoanalize Jacquesa Lacana.

Sodelavci inštituta sodelujejo v podiplomskem programu Primerjalni študij idej in kultur (ZRC SAZU), sodelavka inštituta je profesorica na Akademie der bildenden Künste Wien, Dunaj, Avstrija in sodelavka inštituta je profesorica na European Graduate School, Saas Fee, Švica.

KNJIŽNICA: Izposoja gradiva poteka SAMO po predhodnem dogovoru po e-pošti! Glej navodila!

mail Prijavite se na e-novice Filozofskega inštituta.
Po kliku na zgornjo povezavo se bo v vašem programu za e-pošto odprlo že pripravljeno sporočilo, ki ga le še odpošljite. Ne spreminjajte vsebine sporočila! Če ne uporabljate e-poštnega programa, nam pošljite svoje ime in priimek ter e-naslov na katerega želite prejemati e-novice na naslov fi@zrc-sazu.si.