Osnovni podatki
12. oktober 2020 ob 16:00 do 20. oktober 2020 ob 17:00
Atrij ZRC, Knjigarna AZIL,

Organizator
Založba ZRC
Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta
Opis

PRIREDITEV ODPADE OZ. JE PRESTAVLJENA. HVALA ZA RAZUMEVANJE.

 

 

 

Spoštovane, spoštovani,

vabimo vas na niz prireditev, povezanih s predstavitvijo knjige V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja.

RAZSTAVA

// 12. oktober - 18. november 2020 / Spomeniškovarstveni center / Trg francoske revolucije 4, Ljubljana

PREDSTAVITEV KNJIGE

// 16. oktober 2020, ob 18:00 / Atrij ZRC / Novi trg 2, Ljubljana

ITINERARIJ Z VODSTVOM S KOLESI

// 20. oktober 2020, ob 17:00 / Park Tivoli / Parkirišče za avtobuse, Ljubljana

 

Razstava »V OSPREDJE«

Arhitekturna razstava V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja, ki sta jo v sodelovanju z galerijo DESSA pripravila Center arhitekture Slovenije in Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, predstavlja izbor iz serije štirih manjših razstav, katerih namen je strokovni in širši javnosti predstaviti pomemben del »anonimne« in zamolčane slovenske in evropske kulturne dediščine 20. stoletja. Predstavljena so dela izbranih ustvarjalk, dejavnih na področju arhitekture, notranjega in industrijskega oblikovanja, krajinske arhitekture, urbanizma in gradbeništva, ki so/veljajo za tradicionalno moške poklice.

Urnik odprtosti galerije bo objavljen na www.centerarhitekture.si

Predstavitev knjige »V OSPREDJE«

Pogovor z avtoricami, ki se ga bodo, če bodo razmere to dopuščale, udeležile tudi nekatere od v knjigi predstavljenih pionirk. Po predstavitvi bo v Azilu knjigo mogoče kupiti po znižani ceni.

Več o knjigi V ospredje: pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja na spletnih straneh Založbe ZRC.

Itinerarij z vodstvom s kolesi »KOLESARIMO PO SLEDEH PIONIRK SLOVENSKE ARHITEKTURE V LJUBLJANI«

Kolesarjenje po poteh pionirk slovenske arhitekture bomo začeli v parku Tivoli, pri večnamenskem igralu v obliki ribe, ki ga je zasnovala arhitektka in kiparka Vladimira Bratuž Furlan – Laka. Iz parka Tivoli nas bo pot vodila do njenega ateljeja, ki ga je načrtovala na Veselovi 11a.

Pot bomo nadaljevali mimo Slovenskega Parlamenta - arhitektka Lidija Podbregar je pri prof. Plečniku diplomirala prav iz predloga za njegovo zasnovo, zgrajen pa je bil po načrtih arhitekta Vinka Glanza - do Kongresnega trga. V parku Zvezda si bomo ogledali spomenik demonstracijam, delo Milice Detoni in Jožeta Plečnika. V bližnji Kazini je arhitektka Dušana Šantel Kanoni v tridesetih letih 20. stoletja načrtovala notranjo opremo kavarne. Na robu parka stoji znamenita kavarna Platana, danes opremljena po načrtih arhitekta Borisa Podrecce, predhodno opremo lokala pa je načrtovala Staša Blažič Gjura.

Pot nas bo potem vodila do NUK-a, Plečnikove mojstrovine, za katero je statične izračune pripravila prva slovenska gradbenica Sonja Lapajne Oblak.

Ustavili se bomo v knjigarni Azil na Novem trgu, v kateri bo možno po znižani ceni kupiti monografijo V ospredje: Pionirke slovenske arhitekture, gradbeništva in oblikovanja.

Ljubljanico bomo prečkali po brvi, ki je delo arhitekta Petra Gabrijelčiča, prve načrte zanjo pa je za svojo diplomsko nalogo pod mentorstvom Jožeta Plačnika pripravila arhitektka Alenka Kham Pičman.

Na bližnji Ljubljanski Tržnici, ki jih je zasnoval Jože Plečnik s sodelovanjem Gizele Šuklje, si bomo ogledali prenovljeni objekt, ki so ga v sredini 90-ih let 20. stoletja prenovili po načrtih Barbare Rot, Staše Blažič Gjura in Vlasta Kopača.

Pot ob Ljubljanici nas bo vodila do Gallusovega nabrežja, kjer si bomo po načrtih Vesne in Mateja Vozliča v nedavno izvedeni prenovi javnih površin ob Ljubljanici ogledali repliko Tivolskega igrala v obliki ribe.

Nedaleč stran, v Galeriji Spomeniško-varstvenega centra na Rimski cesti 1, si bomo ogledali priložnostno razstavo V ospredje, ki bo predstavila nekatere od štiridesetih pionirk, objavljenih v monografiji.

Pot nas bo zatem vodila do trgovine s pohištvom Kubus, v kateri si bomo ogledali luči, ki sta jih iz furnirja oblikovala Nives Kalin Vehovar in France Vehovar.

Naša zadnja postaja bo ogled stanovanjskega naselja Murgle, pojma visoke kulture bivanja v mestu, ki sta ga v 70-ih letih 20. stoletja načrtovala arhitekta Marta in France Ivanšek.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Dogodki, povezani s predstavitvijo knjige V ospredje, bodo potekali s podporo Javne agencija za knjigo RS in v skladu z navodili in ukrepi NIJZ. Zaradi ukrepov v zvezi z epidemijo covid bo število udeležencev omejeno, zato se je na vodstvo s kolesi in na predstavitev knjige v Atriju ZRC potrebno predhodno prijaviti na naslov info@centerarhitekture.org »kolesarjenje«.

Jesenska prodajna akcija Knjigarne AZIL

7. 10. 2020 – Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta

Več >>

Spremenjen delovni čas Knjigarne Azil

15. 10. 2020 – Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta

Več >>